Hrana 09. listopada 2013.

Savijača s bundevom i orasima

Uspravna_6
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U mom toplom domu u ranim satima počeli su se širiti mirisi bakine štrudle od jabuka. Nema ljepšeg jutra nego probuditi se uz miris koji te podsjeća na bezbrižne dane i naravno, gotovog doručka. Ali nažalost nisam jedina koja voli štrudlu pa ona ubrzo nestane. Zato sam se primila pripreme svoje štrudle. Za malu promjenu, nisam koristila jabuke već bundevu čija je sezona upravo počela

Njena slatkoća i rustikalni "štih" nadopunjeni su orasima koji daju notu topline. U nastojanju da tijesto bude što zdravije, morala sam se oprostiti s lisnatom strukturom i zamijeniti je nešto kompaktnijom varijantom, ali obećavam ti da nećeš primijetiti razliku kada okusiš ovu jesensku kombinaciju.

 Sastojci:

  • 2 šalice brašna za dizana tijesta
  • 1 šalica integralnog brašna
  • 1/2 šalice ulja
  • prstohvat soli
  • mlaka voda po potrebi
  • 1 hokaido bundeva
  • 2/3 šalice mljevenih oraha
  • 1/3 šalice usitnjenih oraha
  • 3 žlice suhih višanja
  • 1 velika žlica meda
  • cimet, vanilija
  • 1 žlica meda
  • usitnjeni i mljeveni orasi

Postupak:

Izmiješaj dvije vrste brašna i sol. Dodaj ulje i zamijesi s dodatkom mlake vode po potrebi. Ostavi tijesto sa strane na toplom mjestu dok ne napraviš nadjev. Bundevu prereži po pola: jedan dio oguli i razreži na sitne kockice, a drugi dio samo razreži na veće komade. Stavi u pećnicu na 200 stupnjeva oko 20 minuta dok ne omekšaju. Velike komade buče očisti od kore i izmiksaj u kremu s malo dodane vode. Pečene kockice stavi u lonac i dodaj  žlicu meda. Zagrijavaj na vatri uz dodatak cimeta i vanilije po želji. Kada med počine tamniti, lonac makni s vatre i umiješaj kremu od bundeve. Dodaj orahe i suhe višnje. Tijesto razvaljaj i razvuci što tanje možeš. Na jedan rub rasporedi nadjev i zarolaj. Savijaču podijeli na 2 jednaka dijela i položi u nauljeni kalup. Prelij s još malo ulja i stavi peći na 200 stupnjeva 20 do 30 minuta. Pred kraj pečenja, kada korica počne tamniti, savijaču premaži medom i orasima. Ostavi oko pet  minuta da se peče kako bi dobila zlatnu boju.

Ako još nisi pripremila zimnicu, savjete potraži ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.