Salata od mahuna s lignjama ili "salata od fažoleti" idealan je obrok za vruće ljetne dane kada je cilj izbjeći duga kuhanja. Tajna slatko kiselog okusa je u korištenju barrique octa sa cvjetnim medom, a za pripremu ovog jela potrebno ti je svega dvadesetak minuta
Salata od mladih mahuna ili kako se u Istri zovu – salata od fažoleti, nezaobilazno je ljetno jelo.
Jednostavno, ukusno ljetno jelo!
Tada uvijek zbog, ionako prevelikih, vrućina izbjegavam duga kuhanja. Uostalom, nastojim što više vremena provesti na zraku i iskoristiti more i sunce. Uživam vikendima u dugim šetnjama uz more ili se, kad god stignem, s obitelji uputim na plažu i brčkam sa sinom u plićaku cijeli dan.
No tu je i druga strana priče - često se kasno dolazi s posla i malo je vremena za duga kuhanja ma koliko ja uživala u tome. Recepti poput ovoga, koji su gotovi za 20-tak minuta spas su u takvim trenucima. Jednostavno, ukusno ljetno jelo.
Isprobaj recept za salatu od mahuna s lignjama!
Sastojci za 4 osobe
- 650 g mladih mahuna
- 400 g srednje velikih lignji
- 1 režanj češnjaka
- maslinovo ulje
- jabučni ocat barrique sa cvjetnim medom
- sol
- svježe mljeveni papar
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti salatu od mahuna s lignjama.
Priprema s guštom- Operi i očisti lignje. Nožem odvoji krakove od ostatka lignje. Iz središnjeg dijela krakova izvadi zubiće lignje. Iz glave lignje lagano izvuci utrobu i prozirni listić. Polako povuci kožu na lignji i odvoji je. Razreži glavu lignje na pola. Prođi lagano s oštrim nožem po njoj kao da radiš mrežicu (tako da se što manje zakovrča kod pečenja).
- Operi mahune. Odstrani im vrhove te ih prepolovi na veličinu od oko pet centimetara.
- Stavi vodu da zakuha, dodaj soli da bude slana kao more i zatim kad zakuha dodaj mahune.
- Kuhaj ih oko pet minuta, nešto više ako su velike ili ako ih volite jače kuhane. Ja volim da budu lagano al dente i ne prekuhane.
- Kad su mahune kuhane ubaci ih u hladnu vodu i zatim ih ocijediti.
- Dodaj jedan režanj na sitno nasjeckanog češnjaka, maslinovo ulje, sol i svježe mljeveni papar te jabučni ocat barrique sa cvjetnim medom. Možeš kupiti ocat odležan u barrique bačvama i pomiješati ga sa pola žličice cvjetnog meda ili kupiti već gotovi ocat. Zašto baš ova kombinacija? Nakon niza eksperimenata s raznim octevima - vinskim, jabučnim, bazginim i alkoholnim - u mojoj kuhinji, pokazalo se da baš u ovoj salati nekako najbolje leži slatko kisela kombinacija. Sve dobro promiješaj.
- Na dvije tri žlice vrućeg maslinovog ulja vrlo kratko poprži lignje (oko jednu do dvije minute sa svake strane ovisno o veličini lignji). Nemoj ih previše držati na ulju da ne postanu gumene. Kad si ih skinula s vatre malo ih posoli.
- U tanjur serviraj hladnu salatu od mahuna i na vrh stavi lignje te par kapi maslinovog ulja.
- Operi i očisti lignje. Nožem odvoji krakove od ostatka lignje. Iz središnjeg dijela krakova izvadi zubiće lignje. Iz glave lignje lagano izvuci utrobu i prozirni listić. Polako povuci kožu na lignji i odvoji je. Razreži glavu lignje na pola. Prođi lagano s oštrim nožem po njoj kao da radiš mrežicu (tako da se što manje zakovrča kod pečenja).
- Operi mahune. Odstrani im vrhove te ih prepolovi na veličinu od oko pet centimetara.
- Stavi vodu da zakuha, dodaj soli da bude slana kao more i zatim kad zakuha dodaj mahune.
- Kuhaj ih oko pet minuta, nešto više ako su velike ili ako ih volite jače kuhane. Ja volim da budu lagano al dente i ne prekuhane.
- Kad su mahune kuhane ubaci ih u hladnu vodu i zatim ih ocijediti.
- Dodaj jedan režanj na sitno nasjeckanog češnjaka, maslinovo ulje, sol i svježe mljeveni papar te jabučni ocat barrique sa cvjetnim medom. Možeš kupiti ocat odležan u barrique bačvama i pomiješati ga sa pola žličice cvjetnog meda ili kupiti već gotovi ocat. Zašto baš ova kombinacija? Nakon niza eksperimenata s raznim octevima - vinskim, jabučnim, bazginim i alkoholnim - u mojoj kuhinji, pokazalo se da baš u ovoj salati nekako najbolje leži slatko kisela kombinacija. Sve dobro promiješaj.
- Na dvije tri žlice vrućeg maslinovog ulja vrlo kratko poprži lignje (oko jednu do dvije minute sa svake strane ovisno o veličini lignji). Nemoj ih previše držati na ulju da ne postanu gumene. Kad si ih skinula s vatre malo ih posoli.
- U tanjur serviraj hladnu salatu od mahuna i na vrh stavi lignje te par kapi maslinovog ulja.
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela