Samo dvije porcije masne ribe tjedno, poput lososa, tune, skuše, haringe ili sardele mogu smanjiti rizik od pojave raka dojke za 14 posto, pokazuje novo kinesko istraživanje objavljeno u časopisu “British Medical Journal”.
- Riba sadrži omega-3 masne kiseline koje su važne za razvoj mozga i za smanjivanje upalnih procesa u njemu, srčanožilnom sustavu i drugim stanicama. Ali istraživanja pokazuju da čak i u bogatijim zemljama, kao što je na primjer Britanija, devedeset posto djece i dvije trećine odraslih nikad ne jedu masnu ribu. Omega-3 masne kiseline ljudsko tijelo ne može proizvesti samo.
- Istraživači su analizirali podatke 26 studija iz SAD-a, Europe i Azije koje su uključivale 80.000 ispitanika i više od 20.000 oboljelih od raka dojke.
- Zbog načina prehrane bogatog ribom, najmanji rizik od raka dojke je među ženama u Aziji. Treba imati na umu da su žene koje zdravije jedu često i mršavije, što također utječe na rizik od pojave ove bolesti.