Hrana Zdravi recepti 02. ožujka 2017.

Recepti uz koje će tvoje tijelo imati idealnu pH ravnotežu

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tijelo može biti alkalno ili kiselo, a kako bi se čovjek dobro osjećao i bio zdrav, pH mora biti neutralan ili blago alkalan – između 7,3 i 7,5. Međutim, zbog suvremenog načina prehrane, pH je obično mnogo manji, odnosno kiseliji, a posljedica je umor, bezvoljnost, nadutost i općenito loš osjećaj.

Uz to, s godinama tijelo postaje kiselije, a to uzrokuje razne teškoće, od srčanih bolesti do gubitka pamćenja. Školska knjiga je nedavno objavila  knjigu dr. Stephana Domeninga „Alkalna prehrana“ u kojoj detaljno opisuje što je i zašto je važna alkalna kura te donosi dvotjedni jelovnik s receptima.

Juha od mrkve i đumbira

Sastojci:

  • 450 g mrkve, oprane i nasjeckane
  • 1 mali krumpir, opran i nasjeckan
  •  700 ml vode ili organskog povrtnog temeljca
  •  Đumbir
  •  kuhinjska ili morska sol
  •  1 naranča
  • peršin

Priprema: Trećinu količine mrkve iskoristi za sok. Preostalu mrkvu i krumpir kuhaj u povrtnom temeljcu ili vodi dok ne omekšaju. Miksaj u blenderu da dobiješ glatku smjesu. U nju naribaj đumbira prema ukusu. Dodaj sok od mrkve i posoli. Iscijedi malo naranče i ukrasi peršinom.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Salata od kvinoje s avokadom, rajčicom, peršinom i pinjolima

Kvinoju možeš djelomice ili potpuno zamijeniti prosom ili bulgurom.

Sastojci:

  • 45 g kvinoje
  • 120 ml vode
  • šaka peršina sitno nasjeckanog
  • 1 avokado, oguliti, izvaditi košticu i meso nasjeckati
  • pola male rajčice nasjeckane
  • sok polovice grejpa
  • 10 pinjola

Priprema: Kvinoju isperi i ocijedi, stavi u lonac s vodom i zakuhaj na jakoj vatri. Poklopi i smanji vatru na tiho. Kuhaj petnaest minuta, zatim skloni s vatre. Razrahli vilicom i pusti da se ohladi. Na ohlađenu kvinoju stavi peršin, avokado i rajčicu. Prelij sokom grejpa i umiješaj pinjole.

Znakovi da je tijelo previše kiselo

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.