Želiš dobiti maksimum vitalne energije iz hrane za sebe i svoju obitelj? Jadranka Boban Pejić donosi ti recept za kašu od zobenih pahuljica i miso juhu te ti otkriva top 10 savjeta za veselo proljeće u tvojoj kuhinji, te recepte za nježno čišćenje organizma u proljeće
- Čisti me nježno. Raznolika, lagana prehrana, s puno zelenog povrća i malo začina bit će dovoljna za proljetno čišćenje organizma. Ječam čisti i hrani organizam te je idealna žitatrica za proljeće.
- Jutro počni s toplom tekućinom. Miso juha, kaša od zobenih pahuljica i čaj od ružmarina moji su prijedlozi.
- Prije ručka popij Zelenu Magmu. Prah soka klica mladog ječma fantastičan je dodatak prehrani i odličan čistač organizma. Može se nabaviti i u tabletama pa je možeš popiti bilo gdje da se nalaziš. Čisti organizam, ali i opskrbljuje mnoštvom hranjivih sastojaka i enzima koji ti omogućavaju ravnomjernu energiju tijekom cijelog dana. Saznaj kako se detoksicirati uz crni čaj.
- Limunov sok u salatama. U omiljenu salatu, juhu ili desert dodaj malu količinu limunovog soka. Kiselkasti okus limuna odgovara čišćenju jetre i žuči, što je posebno važno u proljeće. Vitamin C iz limuna pomaže bolju apsorpciju željeza iz zelenog lisnatog povrća.
- Pregršt minerala i enzima iz klica. S dolaskom proljeća neki ljudi često imaju problema sa željezom. Klice alfa alfe, kresa, rotkve i drugih namirnica izuzetno su bogate mineralima, a jedu se sirove ili kratko pirjane pa i osvježavaju organizam. Nauči pripravljati klice sam ili ih kupi u trgovinama prirodne hrane.
- Zeleno, volim te, zeleno. Svaki tvoj obrok (da, baš svaki obrok) s dolaskom proljeća mora imati zeleno lisnato povrće. Lišće mrkve, rotkvice, korabe, brokolija, divlje zelje, kopriva, blitva, špinat, i svo drugo zeleno lisnato povrće, kratko kuhaj u malo vode, začini s malo limunovog soka, maslinovog ulja te lanenog ulja i uživaj! Prethodno navedeno posebno preporučujem ženama. Saznaj kako povisiti željezo u krvi.
- Veliko iz malog. Sjemenke, sezamove, lanene, suncokretove sadrže pregršt minerala i kvalitetnih nezasićenih masnih kiselina. Možeš ih dodavati u različita jela, a od njih praviti i ukusne umake. U trgovinama prirodne hrane možeš naći i maslace od sezamovih i suncokretovih sjemenki.
- Ne bijelom šećeru. Izbjegavaj šećer, koji je definitivno tvoj najveći neprijatelj u proljeće. Koristi zaslađivače od žitarica, rižin, ječmeni ili kukuruzni slad ili gotove kekse i slastice zaslađene njima. Zadovoljit će tvoju potrebu za slatkim, a neće ugroziti zdravlje.
- Alge riznica minerala - Jedi alge, izvrstan su izvor minerala, a i čiste organizam!
- Istrljaj tijelo ručnikom namočenim u vrućoj vodi s malo đumbira. Proradit će ti cirkulacija, izbacit ćeš toksine iz tijela i smanjiti celulit. Ujutro ili navečer ili kad god imaš vremena, jednostavno, a preporađa organizam. Koža će ti biti poput svile već nakon tjedan dana.
Recepti za nježno čišćenje
Kaša od zobenih pahuljica s jabukom i grožđicama preporučljiva je za sve koji imaju problema sa želucem. Müsli i sirove ili pržene pahuljice obično su teško probavljive za one koji imaju osjetljiviju probavu, a pogotovo za one koji nemaju običaj žvakati hranu. Stoga je bolje zobene pahuljice, kao u ovom receptu, skuhati, jer tako obnavljaju sluznicu želuca.
Kako izraditi domaće muesli?
Kaša od zobenih pahuljica
Sastojci:
- 2 šalice zobenih pahuljica
- 1/2 šalice suhih pšeničnih klica
- 1/2 šalice grožđica
- 1 naribana jabuka
- 6 šalica vode
Priprema:
Operi grožđice, naribaj jabuku i sve sastojke stavi u lonac. Kada zakuha, smanji vatru i kuhaj 10 minuta na laganoj vatri uz povremeno miješanje.
Miso juha
Idealan obrok za doručak prema makrobiotičkim načelima predstavlja kombinacija miso juhe i kaše od žitarica.
Sastojci:
- 5 šalica temeljca od povrća ili vode
- alga wakame, 6 cm
- 1/2 šalice mrkve narezane na polumjesece
- 1/2 šalice cvjetače razdvojene na cvjetiće
- 2 ravne čajne žlice misa
- 2 jušne žlice nasjeckanog peršina
Priprema:
Operi i namoči wakame. Dok se alga namače, stavi vodu da zakuha i nareži povrće. Nareži alge, stavi u ključalu vodu i kuhaj minutu-dvije. Dodaj narezano povrće, smanji vatru i kuhaj 7-10 minuta. Uzmi 2-3 jušne žlice juhe i razmuti miso. Razmućeni miso dodaj u juhu i na laganoj vatri ostavi još dvije-tri minute. Dodaj nasjeckani peršin i posluži.
Škola prirodne kuhinje
Škola je originalan program s 20 godine tradicije, a osmislila ga je Jadranka Boban Pejić, vodeća hrvatska stručnjakinja za prirodnu prehranu. Kroz više od 100 sati programa vodi te izvrstan tim učitelja: Jadranka Boban Pejić, Ana Janjatović Zorica i Zlatko Pejić!
Uvjeri se da je kuhanje jednostavno, zabavno i vrlo primjenjivo u tvom užurbanom ritmu uz:
- rad u malim grupama
- pripremljene materijale
- suvremeno opremljenu kuhinju Makronove
- vodstvo najiskusnijih učiteljica u ovom dijelu svijeta
Na školi se ''od A do Ž'' uče raznolike tehnike kuhanja cjelovitih namirnica, kombiniranje jela i jelovnika, organizacija kuhinje i ekonomičnost u kuhanju, kako bismo se bolje brinuli o vlastitom zdravlju i zdravlju naše obitelji.
Sva se jela degustiraju u ugodnoj i vedroj atmosferi pa je Škola s intenzivnim programom poput kuharskog wellnessa – miluje tvoju unutrašnjost nakon čega i zračiš drugačije!
Škola prirodne kuhinje prema makrobiotičkim načelima sastoji se od dva dijela:
1. dio pruža znanje kako:
- primjenjivati tehnike i načine pripremanja cjelovitih namirnica (kroz demonstraciju kuhanja po skupinama namirnica : juhe, žitarice, mahunarke, alge, jela od brašna, deserti)
- organizirano i ekonomično kuhati
- uvod u kombiniranje namirnica prema teoriji 5 transformacija i načelu yina i yanga
- kreirati uravnotežen jelovnik
- priprema, demonstracija i degustacija oko 60 jela
2. dio daje ti razumijevanje zašto je važno prehranu individualno prilagoditi, te daje dublji uvid u razumijevanje utjecaja prehrane na zdravlje. Cilj je da prolazeći program s lakoćom rješavaš sezonske probleme sa zdravljem i unaprjeđuješ vlastito zdravlje, kao i zdravlje svoje obitelji:
- kroz kreiranje jelovnika prema teoriji 5 transformacija
- individualna prilagodba jelovnika s obzirom na dob, spol, svakodnevne životne aktivnosti i specifična stanja
- primjenom namirnica s ljekovitim djelovanjem - napici, oblozi, kupke
Nakon pohađanja 2. djela Škole, zaokružit ćeš dosad stečena znanja i iskustvo te ih s potpunim razumijevanjem moći primijeniti.
''Kuhanje je jedna od najljepših meditacija, proces u kojem svoju ljubav transformiramo u jelo koje pripremamo. Kuhanje je i zabavno, to je istinska radost na putu koji nikada ne prestaje…
Jedna od najvažnijih stvari koju sam naučila je neophodnost promjene. Mnoge stvari ne ovise o nama ali naša prehrana je potpuno u našim rukama. Koristiti prirodne namirnice jedan je od ključeva zdravlja i vitalnosti', kaže Jadranka Boban Pejić.
Saznaj više o školi Prirodne kuhinje Jadranke Boban Pejić.