Hrana Hrana kao lijek 13. siječnja 2017.

Recept za najjači prirodni antibiotik i kako ga koristiti

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dobro je poznato kako je kurkuma izvor prehrambenih vlakana, vitamina i minerala te biološki aktivnih spojeva koji imaju brojne blagotvorne učinke na naš organizam. U kombinaciji s medom predstavlja za zdravlje toliko pozitivan spoj da se on ujedno svrstava u jedan od najjačih prirodnih antibiotika.

Nutritivno kurkuma sadrži cijeli niz vitamina i minerala poput vitamina B6, B3, folne kiseline te minerala kalija, željeza i mangana. Također, smatra se izvorom neprobavljivih prehrambenih vlakana. Ipak najvažniji sastojak kurkume je kurkumin, polifenol iz skupine kurkuminoida zaslužan za žutu boju ove biljke.

Kurkumin, prirodni žuti pigment, ima brojna pozitivna djelovanje na organizam gdje se osobito ističe jako protuupalno, antioksidativno, antiinfektivno i antikarncinoerogeno djelovanje

S druge strane, prirodni med je pun antioksidansa, enzima i minerala, uključujući željezo, cink, kalij, kalcij, fosfor, magnezij i selen. Također sadrži vitamin B6, tiamina, riboflavina, i niacin. Ujedno uklanja slobodne radikale iz organizma, a time poboljšava funkciju imuniteta. U kombinaciji s kurkumom, med je izuzetno moćan prirodni antibiotik. Stoga ti donosimo recept za 'zlatni med' koji možeš konzumirati na žlicu ili umiješati u čaj ili mlijeko. 

7 metoda uz koje možeš sama otkriti je li med prirodan

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Recept za zlatni med

U staklenoj posudi umiješaj žlicu kurkume u prahu sa 100 g prirodnog meda. Svakako koristi drvenu žlicu jer med loše reagira na metalnu. Ovaj prirodni antibiotik koji se zbog svog sastava često naziva zlatni med možeš koristiti za prevenciju od prehlade, ali i za olakšavanje i liječenje određenih simptoma iste. 

Ako je prehlada već nastupila, zlatni med koristi na sljedeći način:

  • prvi dan - pola čajne žlice svakih sat vremena
  • drugi dan - pola čajne žlice svakih dva sat vremena
  • treći dan - pola čajne žlice od tri do četiri puta na dan

Svakako je potrebno prethodno savjetovanje s liječnikom u slučaju da boluješ od hemofilije, hipertonije ili dijabetesa te ako boluješ od bolesti žučnog mjehura. 

Zlatno mlijeko ima čak 150 ljekovitih svojstava, donosimo recept

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.