Među najboljim receptima za osvježenje i lakše podnošenje ljetnih vrućina posebno mjesto imaju salate od svježeg povrća. One su jedan od najzdravijih načina rashlađivanja pregrijanog tijela, a ako im dodaš kuhane žitarice i mahunarke dobit ćeš hranjiv i lakoprobavljiv glavni obrok
Splitska kuharica Mia Šoškić, vlasnica restorana Makrovega i voditeljica radionica prirodne kuhinje, otkriva ti recepte za svoje dvije najdraže salate:
Osvježavajuća salata sa kvinojom, slanutkom i povrćem
Sastojci:
- 1 šalice kuhane kvinoje (kvinoju skuhamo 15-ak minuta u vodi u omjeru 1:2,5 s vodom)
- 1 rajčica sitno narezana
- 1 manji krastavac sitno narezan
- 1/2 šalice kuhanog slanutka
- 1 manja mrkva izrezana na štapiće
- 50 gr dimljenog tofu sira, izrezanog na sitne kockice
- 1 mlada kapula sitno narezana
- 1/2 crvenog luka, sitno narezan
- 2 žlice klice od mungo graha
- 1 žlica kuhanih arame algi
- 1 žlica jabučnog octa (ili sok od 1 limuna)
- sol
- papar
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice peršina sitno narezanog
Priprema:
Pomiješaj sve sastojke. Ako si slanutak kuhala s kombu algom, onda nju nareži i stavi u salatu umjesto arame algi.
Šarena povrtna salata
Sastojci:
- 3 šalice rikole, oprane i sitno narezane
- 1/2 šalice kukuruza
- 1 mladi luk sitno narezan
- 1/2 manje paprike narezane na sitne trakice
- 1/2 crvenog luka sitno narezanog
- 1/2 šalice crnih maslina sitno narezanih
- alfa alfa klice
- sol
- maslinovo ulje
- 1 žlica jabučnog octa (ili sok od 1 limuna)
- 2 žlice sojinog vrhnja
- 1 žlica bijelog misa
Priprema:
Sojino vrhnje i miso posebno miješaj vilicom, dok se miso ne poveže sa vrhnjem. Sve ostale sastojke (osim alfa alfa klica) dobro promiješaj u zdjeli i prelij preljevom od sojinog vrhnja i misa. Ukrasi alfa alfa klicama i serviraj odmah.