Radmila Šapić iz Darde nedaleko Osijeka poslala nam je recept za zelenu tjesteninu s tikvicama kojeg je stručni žiri portala Zdrava Krava i Gastro.hr proglasio receptom tjedna, čime je ona ušla u izbor za kuharicu ljeta
Isprobaj Radmilin recept za zelenu tjesteninu s tikvicama ili pripremi svoj vlastiti zdravi i lagani ljetni obrok, uključi se u akciju ''Kuhaj i osvježi se u ritmu ljeta'' i osvoji osvježavajući poklon paket glavnog sponzora Jamnice!
Radmila ima 28 godina, profesorica je matematike i informatike, zaposlena u jednoj osnovnoj školi. Uz kuhanje i pečenje kolača slobodno vrijeme provodi baveći se sportskim aktivnostima, a voli i duge i lagane šetnje.
Uglavnom kuha za sebe i svog zaručnika, a nerijetko dobije pohvale i od mame koja kaže kako Radmila radi najbolje kolače.
Volim se igrati s namirnicama
'Kuhati sam počela još u srednjoj školi, jer smo sestra i ja nekoliko godina živjele same, pa sam uz nju puno naučila. Uvijek je kuhala zdrava i lagana jela, a ja sam joj pomagala, te tako počela i sama', opisuje Radmila svoje kulinarske početke.
'Volim probati nešto novo, brzo mi dosade klasična jela. Često posežem za raznim receptima koje pronalazim u kuharicama ili na internetu, pa onda ubacim i nešto svoje ovisno o namirnicama koje su mi na raspolaganju.
Obožavam ući u mamin vrt i ubrati svježe, domaće povrće i voće kojem najviše vjerujem. To je jedan od razloga zašto volim ljeto', kaže Radmila i dodaje kako joj je važno kuhati u skladu s godišnjim dobima i slušati što joj organizam "govori".
'Fizičku aktivnost i prehranu treba prilagoditi svom tijelu. Ljeti čistimo organizam od štetnih toksina, pa je važno osigurati mu potrebne vitamine i minerale kako bi lakše podnijeli visoke temperature i izbjegli moguće zdravstvene tegobe', govori naša kuharica tjedna.
Salate i rižota su omiljena ljetna jela
Radmila ljeti često priprema hladno-tople salate, različite tjestenine, roštilj, rižota i juhe.
'Dan započinjem cjelovitim žitaricama, a kako je ljeti potrebna laganija hrana, za ručak volim kombinirati tunu, pileće ili pureće meso sa sezonskim povrćem i raznim začinima poput bosiljka, peršina, majčine dušice, origana i ružmarina.
Od povrća mi je najdraža crvena rajčica, svježa ili pasirana, pa je stoga neizostavna u većini mojih jela. Obiluje vitaminima i mineralima, bogata je kalcijem, magnezijem, kalijem, snažan je antioksidans, niskokalorična je i kažu da je pravi "čistač organizma". Također volim i svježi đumbir, jer je pravi lijek za želudac i jača imunitet, te lubenicu koja savršeno gasi žeđ', otkriva Radmila.
"Slučajni" recept
Jelo s kojim se natječe za kuharicu sezone, zelenu tjesteninu s tikvicama, Radmila je napravila "savim slučajno".
Jednog jutra mama se vratila iz vrta sa punom zdjelom povrća: tikvicama, paprikama, rajčicama, mladim lukom. Bilo ga je toliko da mi je bilo žao da propadne. Otvorila sam hladnjak i ugledala domaću pancetu i nešto malo kukuruza u konzervi... i tako je krenulo slaganje namirnica u woku.
Ispalo je odlično, slatko i lagano, a đumbira sam se sjetila kasnije, pomislila sam kako njegova slatko-ljuta aroma ne može biti promašaj', priča Radmila.
Darovi za kuharice
Kao kuharica tjedna Radmila je osvojila osvježavajući poklon paket glavnog sponzora Jamnice. Proizvodi Jamnice, u kojima će uživati kuharica tjedna, uvijek su savršena pratnja dobroj hrani. Zbog svog sastava bogatog mineralima, gazirana prirodna mineralna voda Jamnica upotpunjuje svaki obrok, a zbog blagotvornog učinka na probavu unosi ravnotežu u našu prehranu bez unosa dodatnih kalorija.
Uz to, Radmila je dobila na dar i besplatnu izradu fotoknjige, dar Fototeke.