Hrana 03. prosinca 2010.

Punjene shiitake gljive i pikantni umak

Shiitake
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znaš li napraviti svečanu, bogatu i ukusnu vegansku večeru? Makronovina kuharica Ana Janjatović-Zorica, koja vodi radionicu "Svečana blagdanska večera", za otvaranje blagdanskog ugođaja predlaže ti pripravu kanapea od svježih shiitake gljiva s pikantnim umakom od bundeve

Punjene shiitake gljive

Sastojci:

  • 1 paketić tempeha
  • komadić kombu alge od 3 cm
  • 1 veći luk
  • maslinovo ulje
  • malo zelenih maslina
  • sojin umak tamari
  • svježe shiitake

Priprema:

Tempeh narezati na kockice, preliti vodom, dodati kombu algu i tamari umak od soje te kuhati najmanje pola sata. Na maslinovom ulju ispirjati luk narezan na kockice, dodati kuhani tempeh, pa sve zajedno još malo pirjati. Usitniti vilicom pa dodati sjeckane zelene masline. Kad se masa malo ohladi, puniti shiitake gljive kojima si odstranila stapku. Zapeći u pećnici 15-ak minuta.

Pikantni umak od bundeve i hrena

Sastojci:

  • 1 šalica kuhane bundeve
  • zobeno vrhnje
  • 2 cm ribanog hrena
  • sol

Priprema:

Bundevu narezati na veće komade, dodati malo vode i staviti kuhati. Kad zakuha dodati sol i kuhati na laganoj vatri dok bundeva ne omekša. Hren naribati, pa umiješati u kuhanu bundevu. Izmiksati uz dodavanje zobenog vrhnja po potrebi.

Na tanjurić staviti umak od bundeve i hrena, pa dodati pečenu gljivu. Ukrasiti listićem peršina. Poslužiti kao predjelo.

Dobar blagdanski tek!

Svečana blagdanska večera

Već tradicionalna Makronovina radionica kuhanja "Svečena blagdanska večera" održava se ove godine u utorak 7. 12. od 17 do 20:30 sati u Ilici 72 u Zagrebu.

Na njoj će te učiteljica kuhanja Ana Janjatović-Zorica naučiti kako spraviti slasna i bogata blagdanska jela koja je jednostavno prirediti od cjelovitih namirnica iz ekološkog uzgoja – od predjela do zimske salate!

U njihovu se pripravu može upustiti svatko – dovoljno je samo malo dobre volje i mrvica strasti. Korisni savjeti pomoći će ti da se spretno i lako snađeš u njegovoj pripravi – bez poslovičnih predblagdanskih gužvi, žurbe i nervoze!

Ravnoteža hranjivih sastojaka, kvalitetni i hranjivi sastojci prirodnih namirnica uljepšat će i tvoje blagdanske dane i večeri!

Ana predlaže: couvert hrustavce s pikantnim namazom, elegantnu juhu od komorača, njoke od prosa s indijskim oraščićem, sejtanrolade u dva umaka te svečanu salatu s narom.

Više info: www.makronova.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.