Festival palačinki već se održao u Zagrebu, no ove godine i to od u razdoblju od subote, 17. prosinca do petka, 30. prosinca. u hotelu Dubrovnik održat će se zimsko izdanje festivala.
Kako navode organizatori, uz cjelodnevni glazbeni i zabavni sadržaj, okrunjen bogatom ponudom ovih toplih slastica, kako autentičnih tako i onih kreativnih te inovativnih svjetskih receptura, posjetitelji će također imati prigodu uživati u raznim slatkim i slanim delicijama, toploj čokoladi, čajevima, kuhanom vinu, ali i bogatoj ponudi božićno-novogodišnjih darova.
Tijekom trajanja festivala, u prosincu će se uz cjelodnevnu glazbu po izboru DJ-a, održavati predstave, koncerti, radionice te promocija zagrebačke kuhinje i kolača.
Kako bi uživala u palačinkama i u toplini doma, barem do početka festivala, donosimo ti dva recepta za palačinke koje ćeš poželjeti raditi svaki dan.
Palačinke s cimetom i vanilijom sa samo 100 kalorija
Sastojci
- 1,25 šalice integralnog pšeničnog brašna
- pola žličice sode bikarbone
- 1 jaje
- 2 žlice agavinog sirupa
- 1 šalica mlijeka po izboru
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 žlice cimeta
Priprema
Pomiješaj u zdjeli brašno, sodu bikarbonu i zaslađivač. Pomiješaj mlijeko, jaja i vaniliju u drugoj zdjeli. Polako dodaj tekuću smjesu u krutu i istodobno miješaj. Na kraju dodaj cimet i dodatno promiješaj. Prije posluživanja dodaj šumsko voće ili pekmez po želji.
Recept za fini džem od kupina, bez šećera pronađi ovdje.
Lagana smjesa za palačinke s bananom, bez mlijeka
Smjesu ćeš vrlo brzo pripremiti, a ove palačinke možeš jesti i za doručak. Navedeni sastojci su za 3 manje palačinke koje su dovoljne za jednu osobu, ali ako dodaš još jednu bananu, jedno jaje i četiri žlice brašna dobit ćeš dvostruku količinu smjese.
Sastojci
- 1 banana
- 1 jaje
- 2 velike žlice integralnog brašna
Priprema
U posudi vilicom smrvi jednu bananu te kada dobiješ glatku smjesu, dodaj brašno i jaje. Promiješaj sve zajedno mutilicom. Tavu za palačinke premaži kokosovim uljem te uz pomoć velike žlice oblikuj tri manje, deblje palačinke. Peci na srednjoj vatri i nakon minutu, okreni na drugu stranu i peci još pola minute do minutu.
Palačinke možeš malo namazati domaćim pekmezom ili medom i dodati borovnice.
Više recepata za ukusne i zdrave palačinke pronađi ovdje.