Marinela u proljeće gušta uz pizzu sa špinatom, mladom kapulicom i cherry rajčicom. Osobito joj se sviđa kad je pečena korica pizze hrskava, a sastojci na njoj svježi i mirisni. Pripremanje pizze je lako i zabavno, a članovi obitelji će se rado priključiti
Idealan obiteljski ručak za sredinu tjedna
I ovoj je jedan u nizu ručkova koje spremam preko tjedna, a od nedavno se i moj sin igra i priprema samnom. Obavezno sam izvalja tijesto i poslaže sve sastojke na pizzu. Bude sav ponosan na sebe kad vidi što je napravio. A i mama je ponosna na njega. I da, naravno da sam pojede cijelu mini pizzu koju je napravio i onda još traži komad od mamine i tatine.
Isprobaj recept za pizzu sa špinatom, mladom kapulicom i cherry rajčicom.
Sastojci za 2 osobe
- 150 g mozzarelle
- 4 mlade kapulice
- 200 g mladog špinata
- 300 g bijelog brašna
- 100 g raženog brašna
- 2 dl vode
- 1/2 svježeg kvasca (cca 20 gr)
- maslinovo ulje
- 2 režnja češnjaka
- 10 listova svježeg bosiljka
- Sol, svježe mljeveni papar
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti pizzu!
Priprema s guštom- Svježi kvasac izmrvi i dodaj mu jednu žličicu šećera i 50 ml hladne vode. Dobro promiješaj i ostavi da odstoji desetak minuta.
- Prosij brašno i umiješaj u njega jednu čajnu žličicu soli. Zatim dodaj 2 dl mlake vode. Dobro promiješaj. Dodaj 3 jušne žlice maslinovog ulja i mješavinu svježeg kvasca s vodom. Sve dobro miješaj dok tijesto ne postane elastično oko šest do sedam minuta. Ostavi da odstoji dok ne pripremiš ostale sastojke. Tijesto mora biti mekano i elastično.
- Nasjeckaj mladi luk na tanke ploškice i pomiješaj ga sa malo maslinovog ulja, malo soli.
- Operi i očisti špinati i lagano ga poprži na malo maslinovog ulja sa dva neoguljena lagano zdrobljena režnja češnjaka i prstohvatom soli. Prži dok ne uvene oko dvije do tri minute i zatim ga izvadi da se ocijedi i odstrani češnjak.
- Mozzarelu razreži na tanke ploške.
- Cherry rajčicu nareži na polovice.
- Rajčicu stavi na lim za pečenje na papir za pečenje posoli i stavi u pećnicu na 130 stupnjeva oko pola sata.
- Odvoji listove bosiljka.
- Sve sastojke ostavi na pultu u posudama da ti kasnije bude lakše posložiti ih na pizzu.
- Zagrij pećnicu na 240 stupnjeva.
- Na lim za pečenje stavi papir za pečenje i premaži ga maslinovim uljem.
- Odstajalo tijesto premaži sa 3 žlice maslinovog ulja. Istresi tijesto na papir za pečenje i lagano nauljenim rukama od maslinovog ulja rastegni tijesto za pizzu na debljinu 1 cm. Neka te ne zabrinjava ako nije savršenog oblika, ali zato će biti odličnog okusa.
- Stavi tijesto za pizzu peći u pećnicu i kad tijesto počne poprimati žutu boju pospi po njemu ravnomjerno kapulicu pomiješanu s maslinovim uljem. Kad je tijesto pečeno izvadi ga iz pećnice. Znat ćeš da je pečeno po korici koja se napravila na tijestu i kad njegovi rubovi poprime nijanse zlatno žute prema smeđoj, naravno ovisno o debljini tijesta i pećnici.
- Sad budi brz/a i sve sastojke posloži ravnomjerno na tijesto.
- Prvo posloži špinat, zatim mozarellu, pa poloice cherry rajčice i na kraju listove bosiljka po želji.
- Posluži vruće! Dobar tek!
- Svježi kvasac izmrvi i dodaj mu jednu žličicu šećera i 50 ml hladne vode. Dobro promiješaj i ostavi da odstoji desetak minuta.
- Prosij brašno i umiješaj u njega jednu čajnu žličicu soli. Zatim dodaj 2 dl mlake vode. Dobro promiješaj. Dodaj 3 jušne žlice maslinovog ulja i mješavinu svježeg kvasca s vodom. Sve dobro miješaj dok tijesto ne postane elastično oko šest do sedam minuta. Ostavi da odstoji dok ne pripremiš ostale sastojke. Tijesto mora biti mekano i elastično.
- Nasjeckaj mladi luk na tanke ploškice i pomiješaj ga sa malo maslinovog ulja, malo soli.
- Operi i očisti špinati i lagano ga poprži na malo maslinovog ulja sa dva neoguljena lagano zdrobljena režnja češnjaka i prstohvatom soli. Prži dok ne uvene oko dvije do tri minute i zatim ga izvadi da se ocijedi i odstrani češnjak.
- Mozzarelu razreži na tanke ploške.
- Cherry rajčicu nareži na polovice.
- Rajčicu stavi na lim za pečenje na papir za pečenje posoli i stavi u pećnicu na 130 stupnjeva oko pola sata.
- Odvoji listove bosiljka.
- Sve sastojke ostavi na pultu u posudama da ti kasnije bude lakše posložiti ih na pizzu.
- Zagrij pećnicu na 240 stupnjeva.
- Na lim za pečenje stavi papir za pečenje i premaži ga maslinovim uljem.
- Odstajalo tijesto premaži sa 3 žlice maslinovog ulja. Istresi tijesto na papir za pečenje i lagano nauljenim rukama od maslinovog ulja rastegni tijesto za pizzu na debljinu 1 cm. Neka te ne zabrinjava ako nije savršenog oblika, ali zato će biti odličnog okusa.
- Stavi tijesto za pizzu peći u pećnicu i kad tijesto počne poprimati žutu boju pospi po njemu ravnomjerno kapulicu pomiješanu s maslinovim uljem. Kad je tijesto pečeno izvadi ga iz pećnice. Znat ćeš da je pečeno po korici koja se napravila na tijestu i kad njegovi rubovi poprime nijanse zlatno žute prema smeđoj, naravno ovisno o debljini tijesta i pećnici.
- Sad budi brz/a i sve sastojke posloži ravnomjerno na tijesto.
- Prvo posloži špinat, zatim mozarellu, pa poloice cherry rajčice i na kraju listove bosiljka po želji.
- Posluži vruće! Dobar tek!
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela