Ako si presolila juhu, gulaš ili umak, dodaj vode ili neslanog temeljca te ubaci povrće poput luka i mrkve pa nastaviti kuhati još desetak minuta. I kiselina pomaže u ublažavanju slanog okusa pa slobodno presoljenom jelu dodaj limunova soka ili octa. Slanost jela se može smanjiti i dodavanjem šećera ili meda
Pri ruci treba imati krumpir ili jabuku
Ako recept "dopušta", dodaj mlijeko ili jogurt jer oni također "ubijaju" sol. U narodu postoji još jedan savjet - kad presoliš jelo, ubaci jedan oljušteni krumpir ili jabuku, koji će upiti višak soli i nakon kuhanja ga izbaci iz jela. Iskusni kuhari savjetuju da jelo treba kušati tijekom cijele pripreme, a ne samo na kraju. Budi oprezna i s dodavanjem pelata iz limenke, maslina ili kapara jer sadrže puno soli.
Pomaže i sir
Odličan dodatak preslanim jelima je povrće poput tikvica narezanih na kockice, koje će neutralizirati slani okus, a umak u koji si dodala previše začina najbolje je ublažiti slatkim okusima poput rajčica, koje će ublažiti ljutinu. Slavna američka kuharica Martha Stewart u previše začinjena jela predlaže dodavanje masnijeg vrhnja, poput onoga za šlag bez šećera ili drugog kremastog mliječnog proizvoda koji će ublažiti umak. Možeš dodati i malo mlijeka s gustinom i rastopljenim sirom ili blagim sirom za mazanje.
- Ako si dodala previše vode ili temeljca - juhe, variva i umake možeš zgusnuti dodavanjem zaprške ili bešamel umaka.
- Ocat vino i limun - osim što spašavaju preslana jela, mogu popraviti i ona s previše ljutih papričica il papra.
- Ako si stavila previše ulja u juhu - procijedi je kroz vlažnu krpu namočenu u hladnu vodu ili ubaci koju kockicu leda pa je potom brzo izvadi.
Pročitaj kako se hraniti u 20., 30., 40., 50.,
Domaća čokolada s kikirikijem i minimalnim udjelom ugljikohidrata