Hrana 15. lipnja 2015.

Nova pravila za prehranu bolesnika

Nenek_I_Darija
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Od 12. do 13. lipnja u KB Dubrava održali su se 3.Dani bolničke prehrane u organizaciji Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara (HDND). Na skupu je bilo riječi o problemima prehrane kod različitih bolesti i stanja, poput dijabetesa, bubrežnih i gastroenteroloških bolesti, osteoporoze, disfagije te poremećaja hranjenja

"Skup je značajno pridonio povezivanju stručnjaka i razmjeni znanja i iskustava, a posebno nam je drago što smo okupili velik broj mladih kolega i studenata koji pokazuju želju za stjecanjem novih znanja i radu u struci" izjavila je predsjednica Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara, doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender

Slijedi izrada dijeta u skladu s novim preporukama

Prema riječima brojnih stručnjaka koji aktivno rade na ovom području, bolnička prehrana i dijetetika u Hrvatskoj se u posljednjih 10 godina značajno unaprijedila. U prilog tome svjedoči i činjenica da je prije manje od mjesec dana Ministarstvo zdravlja izdalo Odluku o standardu prehrane bolesnika koji sada obuhvaća čak 50 različitih dijeta koje su jasno definirane prema potrebama različitih skupina bolesnika.

Novi standardi osigurali su jednoznačno označavanje, broja i vrste dijeta, jednoobraznu primjenu dijeta kod određenih bolesti, ujednačenu kvalitetu prehrane, sustavni razvoj i kontrolu bolničke prehrane te čine temelj za informatizaciju bolničke prehrane. Voditeljica radne skupine za izradu Standarda bila je Eva Pavić, mag.spec. s KBC-a Zagreb koja navodi kako je sada pred dijetetičarima veliki posao na implementaciji svih dijeta u bolnički sustav, ali i izradi normativa i jelovnika u skladu s novim preporukama

Nutricionista i dijetetičari su nužni u zdravstvenom sustavu

Predsjednica organizacijskog odbora skupa, mr.sc. Irena Martinis iz KB Dubrava navodi kako je "plan nutritivne njege KB Dubrava prijavljen europskom PaSQ projektu u suradnji s Agencijom za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi te je prihvaćen kao dobra praksa u razini Sigurnosne kliničke prakse", što svjedoči o kontinuiranom radu na unapređenju prehrane u bolnicama. 

Na 3. danima bolničke prehrane sudjelovale su i predstavnice Ministarstva zdravlja, Nataša Zorić, pomoćnica ministra zdravlja koja je otvorila stručni skup te Romana Franić, viša državna sanitarna inspektorica, koja je predstavila novi Standard za prehranu bolesnika. Za provođenje standarda i optimalan razvoj skrbi o prehrani i nutritivnoj terapiji bolesnika od iznimnog je značaja uloga nutricionista i dijetetičara u zdravstvenom sustavu. 

Ciljevi novoosnovanog strukovnog udruženja nutricionista i dijetetičara (HDND)

Novoosnovano strukovno udruženje nutricionista i dijetetičara (HDND) ima za cilj njegovanje digniteta struke, unapređenje rada na području nutricionizma i dijetetike te kontinuiranu edukaciju i zaštitu stručnjaka. Društvo će raditi na razvoju kompetencija i s vremenom na licenciranju nutricionista kako bi pacijentima i klijentima mogli ponuditi najbolju nutritivnu skrb. Udruživanje istaknutih stručnjaka na području nutricionizma velik je korak ka prepoznavanju profesije nutricionista u zdravstvenom sustavu.

Na skupu više od 200 stručnjaka i 350 građana

Povodom obilježavanja 3. dana bolničke prehrane, tijekom jutarnjih sati u petak je u Poliklinici KB Dubrava održan i dan otvorenih dana te je besplatne savjete i mjerenja dobilo čak 350 građana. Stručni skup okupio je više od 200 sudionika – nutricionista, dijetetičara, liječnika, medicinskih sestara i drugih zdravstvenih djelatnika s interesom za prehranu.

Što jesti ljeti, pročitaj više

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.