Martina Kordić postala je kuharica tjedna zahvaljujući svom receptu za povrtni proso s tikvicama i rajčicama. Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju, pošalji nam recept s proljetnim namirnicama i fotografiju svog jela te postani kuharica proljeća 2014.
Obrazac za prijavu u akciji "Kuhaj u ritmu proljeća 2014." potraži ovdje. Pobjednički recept osvojit će sokovnik Elit Alu-400, drugi recept osvojit će set keramičkih noževa, a treći recept BergHOFF posudu za kavu i čaj Neo. Nagrade je osigurao Mondo Internet Supershop.
Na tržnicu po jagode i artičoke
Martina na tržnici u proljeće najčešće kupuje šparoge, jagode, artičoke, rotkvica, mrkva i marelice.
Sastojci:
- 2 šalice prosa
- 2 šalice vruće vode
- 500g šampinjona
- 1 srednja tikvica
- 1/2 glavice crvenoga luka
- 3 svježe rajčice(mekanije)
- sol, Vegeta, papar
- bosiljak, origano, peršin, limun
Priprema:
- Luk nasjeckaj na sitne komadiće i prži na ulju dok malo ne porumeni.
- Operi i nasjeckaj šampinjone i tikvicu na sitne komadiće i dodaj to sve na luk (posoli i popapri po želji)
- Dodaj žlicu/dvije vode i pusti da povrće omekša (možeš poklopiti ako želiš da ti umak bude rjeđi)
- Pred kraj dodaj sjeckanu rajčicu, malo bosiljka i origana.
- Proso posebno proprži na suhoj tavi desetak minuta, zatim u lonac izlij 2 šalice vruće vode, dodaj proso, posoli te pusti da kuha od 10 do 15 minuta.
- Kad je proso gotov, pomiješaj ga s umakom te po želji dodaj malo soka od limuna i malo peršina.
Zdrava Krava: Martinin recept je lagan za pripremu i brzo ga možeš spremiti i prije posla i tako si osigurati zdrav obrok. Ovaj recept možeš učiniti još zdravijim, ako kupiš proso iz organskog uzgoja.