Pita se može jesti kao glavno jelo, a navedeni sastojci dovoljni su za četiri ili šest osoba, ovisno o apetitima. Glavni sastojci koji su ti potrebni za pitu su 100 grama kuhanog kestena, šunka, dvije zrele kruške, malo mlijeka i dva decilitra kiselog vrhnja
Sastojci za tijesto:
- 1 dl hladne vode
- 250 g brašna
- prstohvat soli
- 170 g maslaca
Sastojci za nadjev:
- 2 zrele kruške
- kuhana šunka
- 100 g kuhanog kestena (cijelog)
- 1 dl mlijeka
- 1 jaje
- 2 dl kiselog vrhnja
Priprema
- Pomiješaj brašno sa soli, vilicom utisni maslac u brašno i postupno dodaji vodu. Trebaš dobiti mrvičastu, ljepljivu smjesu. Zamotaj je u prozirnu foliju u obliku kugle i dobro pritisni da bi kasnije lakše razvaljala tijesto. Ostavi 30 minuta u hladnjaku.
- Na papiru za pečenje razvaljaj tijesto, premjestite ga na lim za pečenje. Dno na par mjesta izbockaj vilicom, pa na njega posloži kriške šunke, kruške i kestenje. Rubove tijesta preklopi prema unutrašnjosti.
- Nadjev zalij smjesom od mlijeka vrhnja i jajeta pa peci u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 40 minuta.
Još recepata potraži na portalu Gastro.hr