Božica Srnec iz Mačkovca postala je kuharica tjedna zahvaljujući svom receptu za pitu od jagoda sa sladoledom od vanilije. Pošalji nam i ti recept za jelo s tikvicama, šparogama, jagodama ili listovima maslačka i sudjeluj u akciji 'Kuhaj u ritmu proljeća 2015.'. Najbolje čekaju iznenađenja. Ispuni obrazac i prijavi se!
Prijavi se i postani kuharica proljeća!
Obrazac za prijavu u akciji 'Kuhaj u ritmu proljeća 2015.' potraži ovdje.
Sastojci za tijesto
- 180 g maslaca
- 1 žumanjak
- 120 g šećera
- 250 g brašna
- na vrh noža praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice hladnog mlijeka
Sastojci za fil:
- 600-700 g svježih jagoda
- 3 žlice javorova sirupa
- 100 g smeđeg šećera
- 20 g gustina
- 20 g brašna
- 20 g maslaca
Priprema:
- Za tijesto prosij brašno i izmiješaj ga s praškom za pecivo, dodaj hladan, na listiće izrezan maslac, šećer i vanilin šećer, žumanjak i mlijeko te brzo zamijesi glatko tijesto. Zamotaj ga u prozirnu foliju i stavi na 30 minuta u frižider.
- Za to vrijeme operi, očisti jagode i izreži ih na četvrtine. Dodaj im javorov sirup i šećer te izmiješaj. Sjedini brašno i gustin i prosij ih na jagode te odmah dobro izmiješaj.
- 2/3 tijesta razvaljaj u obliku kalupa (28cm) te ga utisni i malo mu podigni rubove. Po tijestu rasporedi smjesu od jagoda. Po njoj rasporedi na listiće narezanih 20 g maslaca. Od 1/3 tijesta izreži trakice i poredaj ih unakrsno po jagodama te utisni na rubovima da se sve lijepo spoji.
- Pitu peci na 200 stupnjeva oko 45 minuta.
Po želji posluži pitu uz kuglu sladoleda od vanilije. Dobar tek!