Hrana Zdravi recepti 12. srpnja 2016.

Pirjani krastavac kao idealno ljetno, dijetno jelo

Sirovo_I_Zdravo_Krastavac
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bogat vodom, vitaminima, mineralima i ljekovitim svojstvima nezaobilazno je povrće u ljetnim mjesecima. Sto grama krastavaca sadrži oko 14 kcal, zbog čega je značajna namirnica u procesu gubitka kilograma.

Oko 96 posto posto ploda krastavca čini voda, sadrži vitamin C, vitamini B kompleksa, kalij, kalcij, fosfor, natrij, željezo, mangan, bakar, cink i jod. Zbog visokog postotka kalija, a niskog postotka natrija, krastavac ima diuretičko djelovanje.

Recept za pirjani krastavac sa začinima

Sastojci

  • 2 svježa krastavca
  • 2 žlice kokosovog maslaca/ulja 
  • sol, bijeli papar i ostali začini po želji

Priprema

Krastavce očisti i nareži na četvrtine, pa ih blanširaj u kipućoj, blago posoljenoj vodi dok malo ne omekšaju. Kuhaj ih maksimalno 5 minuta i pripazi da ih ne prokuhaš. Krastavce isperi hladnom vodom i ocijedi. U tavi polagano zagrij maslac, dodaj krastavce i lagano pirjaj. Dodaj začine i promiješaj. Pola stabiljke kopra može dati poseban okus pirjanim krastavcima. Mogu se poslužiti kao prilog ili lagani samostalni obrok.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.