S obzirom na niže temerature, organizmu je potrebna malo "jača" hrana. Marinela ti zato predlaže da uobičajenu namirnicu pripremiš na malo drugačiji način! Slijedi njene savjete i zasladi se sočnom piletinom s narančom, ružmarinom, kaduljom i brokulom romanesco.
Piletina kao zimski izbor
Zima je malo zakasnila i svi se nekako teško nosimo s tim temperaturama u minusu. Čini mi se da sam ove dane i više gladna nego što je to uobičajeno. Čak i moj sin dođe iz vrtića gladan, iako je ručao pola sata prije polaska kući.
Srećom, kod nas nije pao snijeg, ali zato bura hladi do kosti. Sve to traži određeni "comfort food" - tople maneštre, meso iz pećnice i toplo povrće, a ovakva jela mogu biti brzo gotova i naravno, jeftina i zdrava. Pileći bataci nisu skupi, a ako se pravilno pripreme itekako možeš uživati u njima.
Ono što ja najviše mrzim jesu suha piletina i dosadni nedjeljni ručkovi s premasnom piletinom i krumpirom iz pećnice (sve to pečeno u previše ulja). Dvije krajnosti!
No piletina može biti itekako sočna, a da i nije masna. Zato slijedi ove upute i iznenadit ćeš se kako ovaj inače ne toliko zanimljiv komad mesa može postati delicija.
Isprobaj recept za piletinu s narančom, ružmarinom i kaduljom s prilogom od brokule romanesco!
Sastojci za 2 osobe
- 4 pileća bataka
- 1 naranča
- 4 grančice kadulje
- 4 grančice ružmarina
- 6 režnja češnjaka
- 4 čajne žličice maslaca
- 1 glavica brokule romanesco
- 4 režnja češnjaka
- maslinovo ulje
- sol, svježe mljeveni papar
Priprema
- Operi brokulu romanesco. Odvoji dijelove cvjetova (stabljike ne koristiš u ovom jelu).
- Brokule blanširaj - zakuhaj vodu i dodaj dvije velike jušne žlice soli. Kad je voda zakuhala kuhaj brokule oko pet do šest minuta (ovisno o veličini) i zatim ih izvadi i ubaci u hladnu vodu s ledom kako bi ostale lijepe zelene boje. Ostavi sa strane dok ne pripremiš ostatak.
- Pileće batake posuši na kuhinjskom papiru. Naulji ih lagano maslinovim uljem i posoli krupnom soli (pazi da ne pretjeraš).
- U međuvremenu upali pećnicu bez ventilatora na 160 stupnjeva.
- Na inox tavi zagrij četiri žlice maslinovog ulja. Kad je ulje dovoljno vruće zapeci pileće batake sa svake strane da se zarumene (znat ćeš da je vrijeme za okretanje kad se više ne lijepe za tavu). Pazi da ulje ne šprica (piletina mora biti dobro osušena kuhinjskim papirom)! Za prženje na tavi bit će ti potrebno desetak minuta.
- Zatim s četiri zdrobljena režnja češnjaka natrljaj batake dok se još prže na tavi.
- Nakon toga ih premaži maslacom.
- Dodaj sok od jedne naranče i dio pulpe. Ugasi vatru i na vrh piletine stavi grančicu ružmarina i kadulje te popapri.
- Ako imaš inox tavu koja može u pećnicu onda ju samo stavi u pećnicu na dvadesetak minuta. Ako nemaš takvu tavu prebaci sve u vatrostalnu posudu i stavi peći. Piletinu ne treba pokrivati. Ako nisi sigurna da je gotova, nakon dvadesetak minuta probaj jedan komad odvojiti vilicom na najdebljem dijelu do kosti. Ako se meso razdvaja bez problema (odnosno ako nije krvavo) gotovo je. Pazi, jer sirova piletina može biti jako opasna za zdravlje. Nikad nemoj pojesti nepečenu piletinu!
- Dok se piletina peče u pećnici začini brokulu romanesco s malo soli, maslinovog ulja i sitno nasjeckana dva češnjaka.
- Kad je piletina gotova posluži na tanjure s brokulom romanesco. Dobar tek!
Zdravo guštaj!