Hrana 27. srpnja 2015.

Pikantna riža s lećom i prženim lukom

Riz-Uspr_2
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Maja je postala kuharica tjedna zahvaljujući svom receptu za pikantnu rižu s lećom i prženim lukom. Majin recept odabrali smo putem Instagrama, a ako i ti želiš postati kuharica ljeta 2015. tagaj svoja zdrava, sezonska jela s hashtagom #zdravakrava na Instagramu, a mi ćemo svaki tjedan odabrati najbolji

Više detalja o "Kuhaj u ritmu ljeta 2015." potraži ovdje.

Prati nas na Instagramu.

Sastojci:

  • 250g smeđe ili zelene leće
  • 4 srednje velike glavice luka
  • 3 žlice brašna
  • oko 250ml suncokretovog ulja za prženje luka
  • 2 žličice kima
  • 1 i pol žličicu sjemenki korijandera
  • 200g riže dugog zrna ili basmati riže
  • 2 žlice maslinova ulja
  • pola žličice kurkume
  • 1 i pol žličicu allspice začina
  • 1 i pol žličicu cimeta
  • 1 žličicu šećera
  • 350ml vode
  • sol
  • crni papar

Priprema:

  1. Leću isperi, stavi u posudu debljeg dna i prelij dosta vode. Kad zavrije, kuhaj 12-15 min. Procijedi i stavi sa strane.
  2. Luk oguli, nareži na tanke šnitice i posipaj brašnom. Posoli i dobro izmiješaj. Zagrij suncokretovo ulje i u njemu preprži luk. Podijeli ga u nekoliko hrpica i prži svaku 5-7 minuta. Povremeno promiješaj šupljikastom žlicom, zatim izvadi na kuhinjski ubrus, da se ocijedi masnoća. Luk mora biti hrskav, ne zagoren. (Ako luk ne želiš pržiti, možeš ga prodinstati sa šećerom i začinima pa onda dodati rižu i leću.)
  3. Ulje izlij, obriši tavu i na njoj prepecite kim* i sjemenke korijandera, minutu-dvije. Dodaj rižu, maslinovo ulje, kurkumu, allspice, cimet, šećer, pola žličice soli i dosta crnog papra. Dobro promiješaj, zatim dodaj leću i vodu. Kad uzavri poklopi i ostavi da krčka na laganoj vatri 15 minuta.
  4. Makni s vatre, otklopi, prekrij krpom i brzo poklopi. Ostavi tako sa strane, da se pari 10 minuta. Pola prženog luka umiješaj, pola posipaj po serviranom jelu.
*U originalnom receptu u jelo ide kumin, ali ja sam ga zamijenila kimom jer mi bolje odgovara u jelima od leće, zbog svojih digestivnih svojstava.

Dobar tek!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.