Hrana 12. svibnja 2011.

Pet dobrih vina za svaki džep

Somelijeri
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Želiš proslaviti važan događaj ili jednostavno iznenaditi dragu osobu s bocom dobrog vina, ali nisi siguran u odabir? Dva vrhunska sommeliera: Sandi Paris i Klaudio Jurčić udružili su svoje snage i predložili pet vina u cjenovnom rangu do 55 kuna, prenosi portal pametnakuna.hr

'Jedan od vrlo važnih zadataka sommeliera je da zna prepoznati odnos cijene i kvalitete vina. Danas hrvatska vinska scena obiluje dobrim vinima po prihvatljivim cijenama, ali su nažalost ta vina slabo reklamirana, a s druge strane ponekad neka vina imaju vrlo visoku cijenu na polici s vrlo atraktivnom etiketom i dizajnom, ali nam vino u čaši to demantira', kaže sommelier Sandi Paris.

Izbor vina:

Malvazija Laguna Histria Zapadno Istarsko Vinogorje berba 2010 (33.99 kn)

Kristalno čisto vino, na prvi nos vrlo intenzivno i prepoznatljivo kao mlada malvazija. Okus je suh, uravnotežen, srednjeg tijela i zato paše kao lagano ljetno vino. Carpaccio od trilja i sirovih škampi odlično pašu uz ovu malvaziju u ljetnim mjesecima.

Teran De Mar Istravino Zapadno Istarsko Vinogorje berba 2008 (35.99 kn)

Analizom putem oka još uvijek se prepoznaju ljubičasti diskovi tako da nam to odaje živost ovog vina. Miris je djelomično izražen s naglaskom na trešnju uz još nešto bobičastog voća.

Okus svjež, karakterističan za sortu s vrlo blagim taninima. Sljubljuje se uz palamidu i srdelu na žaru uz dodatak maslinovog ulja.

Ako te zanima koja su ostala vina na top listi sommeliera Sandija Parisa i Klaudija Jurčića pročitaj na portalu pametnakuna.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.