Ljeto obiluje tikvicama, a mi ih volimo zbog njihovog blagog, okusa. Taj okus je njihova posebnost zbog čega su izvrsne u raznim kombinacijama.
Od najjednostavnije kajgane s tikvicama, do malo složenijih recepata, ove naše današnje palačinkice su izvrsne kao jedan laganiji ljetni obrok, a hladne ih možete ponijeti kao gablec na posao ili na plažu.
Potrebni sastojci
- 3 srednje tikvice
- 2 jaja
- 4 žlice slanutkovog brašna
- sol
Za umak
- 200 g kremastog posnog sira
- 3 čajne žlice grčkog jogurta
- Začini: sol, kopar, dimljena crvena paprika
Način pripreme: Tikvice naribaj i posoli, kad puste vodu ocijedi ih. Dodaj jaja i brašno. Probaj pa dosoli ako je potrebno. Smjesa bi trebala biti srednje gusta, ako nije dodaj još brašna. Smjesu stavi žlicom na vruću neprianjajuću tavu i kad se zapeče okreni na drugu stranu. Možeš koristiti kalup za krafne da bi bile pravilno okrugle. Posni sir pomiješaj s grčkim jogurtom, dodaj sol i podijeli na dva dijela. U jednu polovicu dodaj crvenu papriku, a u drugu kopar. Posluži toplo ili hladno s umacima.
Umaci su „šlag na tortu“. Povećavaju nutritivnu vrijednost ovog obroka jer je sir izvrstan izvor bjelančevina. Također, crvena paprika, kopar… odlični su i fini začini koje svakako isprobaj. Sigurno ćeš ove umake kasnije koristiti i u nekim drugim kombinacijama.