Hrana 18. prosinca 2012.

Otpjevana je Oda palačinkama

Branko_Ognjenovic
1/7
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U restoranu Piccolo Mondo hotela Dubrovnik, u petak 14.prosinca, održan je Gastro Cabaret, gastronomska manifestacija koja svojim programom slavi palačinku – omiljeno jelo djece i odraslih

Ekipa portala Gastro.hr i Vitaminoteke u petak je, zajedno s brojnim znatiželjnicima i zaljubljenicima u ''prevrtljivu'' deliciju, na najbolji mogući način otpjevala odu palačinki i ''svim njezinim licima''. Ovaj drugi po redu Gastro Cabaret održao se u restoranu Piccolo Mondo hotela Dubrovnik, a započeo je zabavno - edukativnim predavanjima, otvorenima za javnost, na kojima su svi prisutni imali priliku naučiti neke nepoznate zanimljivosti o, od davnina poznatoj, palačinki.

Kulturološke razlike i konzumacija palačinki

Etnologinja Jelena Ivanišević osvrnula se na povijesne crtice i kulturološke razlike vezane uz pripremu i konzumaciju palačinki, a nutricionistica Darija Vranešić-Bender na njezine nutritivne vrijednosti, zdravstveni aspekt te rastuću intoleranciju na gluten. Teorijski dio ovih predavanja vrijedno je pratio akademik kulinarstva i renomirani chef Branko Ognjenović koji je za sve prisutne pripremao palačinke s krumpirima, bezglutenskim brašnom i brusnicama, time pokazavši kako su zdrave palačinke jednako ukusne kao i one tradicionalne. Pravu moć sljubljivanja različitih okusa potvrdio je pripremom palačinki nadjevenih lososom i hrenom, a siti i zadovoljni posjetitelji edukaciju su napustili bogatiji za nova znanja te korisne trikove za pripremu mekih i ukusnih palačinki.

Kulinarski show

Pravo finale ove gurmanske proslave odigralo se u večernjim satima kada se, uz vrhunska vina i glazbu benda October Light, nastavio kulinarski show, vođen chefovima Brankom Ognjenovićem i Slobodanom Ponjan-Pavorom. Njima su se pridružile i dvije čitateljice portala Gastro.hr, koje su u online natječajima, hvatanjem palačinki i slanjem neobičnih recepata, dokazale svoju spretnost i kreativnost. Osim prilike da s poznatim chefovima pripremaju vrhunske delicije, osvojile su i vrijedne poklon pakete Zvečevo, Podravka, Sacher, Biovega i Marjančanka proizvoda te Jabuke&Ruže pjenušce i poklon bon hotela Dubrovnik.
Nakon puno edukacije, još više degustacije, a ponajviše dobre zabave došlo je vrijeme da završi oda palačinki i započne oda jednoj drugoj namirnici. O kojoj se točno radi, još se ne može otkriti – pratite Gastro.hr i veselite se novim gastro događanjima!

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.