Hrana Zdravi recepti 30. listopada 2016.

Otkrivamo recept za pravi pravcati veganski burger

Foto: Maja Danica Pečanić
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Za idealan izgled i aromu obavezno ih pržite u gusenoj tavi, imat će baš onaj okus koji očekujemo od ovakvog jela, s aromom roštilja! Recept je preuzet iz kuharice Vege-burgeri, autorice Dunje Gulin.

Recept za 6 velikih burgera:

  • 1 1/2 šalica kuhane zelene leće
  • 3 šalice fino ribane sirove cikle
  • 1 šalica kus-kusa
  • 1 šalica kipuće vode
  • 1 šalica krušnih mrvica
  • 2 žlice maslaca od kikirikija
  • 3 žlice sjeckanog luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 3 žličice soli
  • 1 žličica suhog origana
  • svježe mljeveni papar
  • ulje za plitko prženje

Savjeti za pripremu:

  • Leća koju koristite mora biti ocijeđena, bez viška tekućine. Kus-kus prelijte kipućom vodom, dodajte prstohvat soli, poklopite i pustite da odstoji 10-ak minuta.
  • Leća koju koristite mora biti ocijeđena, bez viška tekućine. U multipraktiku izmiksajte leću pa dodajte ciklu, kikiriki maslac, luk, češnjak, sol, origano i papar dok ne dobijete homogenu smjesu. Prebacite u veću zdjelu pa dodajte kus-kus i krušne mrvice i dobro izmijesite rukama.
  • Za oblikovanje burgera idealnog oblika i veličine koristite mjericu od 1/2. Mjerne šalice. Premažite mjericu uljem kako se smjesa ne bi ljepila za nju, pa je napunite do vrha. Iskrenite smjesu na tanjur pa vlažnim rukama spljoštite kako bi dobili pravilne burgere debljine oko 1 cm.
  • Gusenu tavu dobro zagrijte, dodajte 1 žlicu ulja i pržite 2-3 burgera odjednom, ovisno o veličini tave. Pržite 5 minuta sa svake strane, a pri okretanju obavezno dodajte još malo ulja. Burgeri su gotovi kad dobiju koricu i kada sa svake strane dobiju zlatnu boju, a na mjestima jače potamne.

Klikni za domaće gluten-free hamburgere.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.