Hrana 14. ožujka 2014.

Otkrij užitak u mliječnim proizvodima

Jogurt2
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako se možda doima nespojivo, u mlijeku i mliječnim proizvodima možeš uživati čak i ako imaš netoleranciju na laktozu. Rješenje dolazi u obliku Lagano jutro mlijeka i jogurta sa značajno smanjenim udjelom laktoze

Netolerancija na laktozu može se prevladati

Procjenjuje se da danas pet posto europske populacije, pa tako i stanovnika Hrvatske, ima poteškoća s probavljanjem mliječnog šećera laktoze. Kod njih organizam ne proizvodi dovoljno ili pak uopće ne proizvodi laktazu, probavni enzim koji razgrađuje mliječni šećer laktozu na jednostavnije šećere. Kod tih osoba laktoza dolazi u debelo crijevo nerazgrađena, što može dovesti do nadutosti, grčeva i bolova u trbuhu.

Upravo zato osobe s netolerancijom na laktozu nerijetko izbjegavaju mlijeko i mliječne proizvode. No, tako iz prehrane izbacuju prijeko potreban kalcij i druge hranjive tvari čime se izlažu povećanom riziku od prijeloma i osteoporoze.

Nadoknadi visokovrijedne sastojke iz mlijeka

Kako unatoč netoleranciji na laktozu organizmu svakodnevno osigurati visokovrijedne sastojke iz mlijeka, posebno kalcij? Posegni za mlijekom i mliječnim proizvodima sa smanjenim udjelom laktoze. Osim već poznatog Lagano jutro mlijeka sa smanjenim udjelom laktoze, sada na policama trgovina možeš pronaći i Lagano jutro jogurt.

U Lagano jutro mlijeku i jogurtu udio laktoze smanjen je preko 90 posto kako bi bili lako probavljivi. Međutim, sadrže jednaku količinu visokovrijednih hranjivih tvari poput kalcija, bjelančevina i vitamina kao standardno mlijeko ili jogurt. Mliječni šećer laktaza razgrađen je na jednostavnije šećere koji Lagano jutro i jogurt čine lako probavljivima, dajući karakterističan slatkasti okus mlijeku i blagi okus jogurtu. S Lagano jutro mlijekom i jogurtom zaboravi na probavne smetnje i iznova otkrij užitak u mliječnim proizvodima!   

Za više informacija o netoleranciji na laktozu te savjetima za pravilnu i uravnoteženu prehranu osoba koje teže podnose laktozu posjeti www.netolerancijanalaktozu.hr. Svakog utorka prof. dr. sc. Željko Krznarić, internist gastroenterolog i hepatolog, predstojnik Centra za kliničku prehranu na Klinici za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb savjetuje i odgovara na pitanja vezana uz problem netolerancije na laktozu.

Sve o netoleranciji na laktozu saznaj i u novom specijalu 'Netolerancija na laktozu'.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.