Ledene lizalice od nara, lubenice i javorovog sirupa idealno su osvježenje za vruće ljetne dane kojima sjemenke nara daju snažnu osobnost i lijepu teksturu. Donosimo ti zdravi recept za ovu poslasticu iz knjige "Veganski sladoled" čiji su autori Virpi Mikkonen i Tuulia Talvio.
Potrebni sastojci
- 1 nar
- 1 žlica javorovog sirupa, po želji
- 1/2 lubenice, oguljene i očišćene od koštica, narezane na komade
Način pripreme: Prereži nar na pola i izvadi sjemenke. Polovicu sjemenki stavi sa strane. Drugu polovicu sjemenki miksaj u snažnom blenderu uz dodatak javorovog sirupa, po želji. Miksaj dok ne postane glatko. Dobivenu mješavinu podijeli u 6 kalupa, pa zamrzni na oko sat vremena. Dok se hlade, izmiksaj lubenicu u blenderu u glatki pire. Rasporedi mješavinu u kalupe i dodaj preostale sjemenke nara na kraju. Umetni štapiće i zamrzni na 4 do 6 sati dok se ne stisne. Uroni kalupe nakratko u vruću vodu pa izvuci sladolede. Posluži i uživaj!