Hrana Zdravi recepti 13. kolovoza 2019.

Osvježavajuća juha od mente i graška za vruće ljetne dane!

Foto: Gracia Petek za missGASTRO
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Za vrijeme ljetnih vrućina najviše volim kad mi je na tanjuru nešto zeleno. Zelena boja me oduvijek smiruje i puni novom svježom energijom. Samo pet minuta provedenih u prirodi mi je dovoljno da se totalno oporavim od stresa poslovnog svijeta i užurbane gradske vreve.

A ova zelena juha me svojom bojom vraća u prirodu. Pa ako dane provodiš u gradu i na zagrijanom asfaltu, skokni barem do obližnje tržnice i napravi sebi ovu juhu. Kad sam krenula kuhati samo sam pobacala sve ono što sam u tom trenu imala svježe kod kuće. Juha je ispala toliko ukusna da jednostavno moram ovaj recept podijeliti. I baš je jako fotogenična ako se mene pita. Što se krije u ovoj zelenoj ljepotici? Mladi grašak, onako svježi i bogat okusom. Netom iz vrta ubrani listovi špinata. Slatkasti batat. A za dozu osvježenja i pojačanu dozu zelenila poslužila mi je paprena metvica koja kod mene doma raste kao luda. Sva sreća pa mi je upravo luda menta i najdraži čaj. Čaj kojeg pijem i ljeti i zimi.

Prije nego krenem na sastojke i postupak kuhanja juhe, koja je iznimno lagana za pripremu i ne zahtjeva neke posebne vještine, evo nekoliko zanimljivosti o meni toliko dragoj menti.

Znaš li da se menta koristila već u antičkoj Grčkoj?

Menta u narodu poznata još kao metvica, nana, metva. Metvica je trajnica, koja u našem podneblju raste kao luda. Inače je podrijetlom s Mediterana i zapadne Azije. Najbolje raste u umjerenom klimatskom području. Postoji nekoliko vrsta mente (paprena, vodena..) od svih vrsta najpoznatija i najviše upotrebljavana je paprena metvica odnosno lat. Mentha piperita. Menta se koristi već odavno, oh da, koristili su je već u antičkoj Grčkoj i Rimu, bila je dio svakodnevice. Korištena je za odoriranje vode kod kupanja, za razne rituale, mirise. Paprena metvica djeluje antibakterijski i antivirusno. Stimulira i potiče fiziološku funkciju jetre, podiže krvni tlak, stimulira živčani sustav. Hladi za vrijeme ljetnih vrućina, pomaže kod glavobolje i upalnih stanja zglobova. Baš je svestrana ova mirisna biljka. Nek se češće nađe na tvom jelovniku, pogotovo za vrijeme ljetnih vrućina jer će ti tijelo ohladiti iznutra. Probaj.

 | Author: Gracia Petek za missGASTRO Foto: Gracia Petek za missGASTRO

Osvježavajuća zelena juha

Sastojci:

  • 1 srednji batat ili jedan veći krumpir (oguljen narezan na kockice)
  • 1 luk (može i 3 mlada luka)
  • 1 šalica mladog graška
  • 2 šalice špinata
  • 4-5 lista svježe mente
  • 600-800 ml povrtnog temeljca
  • Sok od limete/limuna (po ukusu)
  • Sol, papar
  • Maslinovo ulje
  • Za ukras: sjemenke, jogurt, sjeckano bilje, chili papričice
Grasak2 Možda te zanima... Uz grašak pobijedi stres i umor Hrana

Postupak:

  1. Nasjeckaj luk i preprži ga na malo maslinova ulja.
  2. Oguli batat i nareži ga na kockice.
  3. Dodaj batat luku i sve zalij temeljcem i dodaj malo soli, kuhaj 5-10 minuta.
  4. Batatu i luku dodaj grašak, te kuhaj još 5-10 minuta.
  5. Kad je batat potpuno mekan i grašak kuhan ubaci oprane listove špinata i mente.
  6. Blendaj sve sa štapnim mikserom ili ubaci u blender.
  7. Začini po želji sa solju, paprom i sokom limete, također gustoću juhe prilagodi dodavanjem temeljca.
  8. Ukrasi po želji.
  9. Osvježi se i uživaj!
Možda te zanima... Zeleno čudo: Slana torta sa špinatom i mozzarellom Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.