Hrana Analizirali smo 06. srpnja 2021.

Omjeri za zamjenu šećera medom, iako su kalorijski slični, med je pun vitamina

Zašto trebaš šećer zamijeniti medom u kavi, ali i čak prilikom spremanja kolača?
Foto: Thinkstock Taste of Home također napominje da možeš dodati sodu bikarbonu kako bi ublažila kiselost meda, lagano smanjila količinu tekućine u receptu i snizila temperaturu.
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bilo da se pije čaj ili kava, zaslađuje pecivo ili jede topla zdjela zobenih pahuljica, bitku između šećera i meda dobiva - med jer znamo koliko je zdrav

Iskreno, oboje su ukusni, ali naravno postoje određeni recepti kada je izbor jednog draži Na primjer, u spravljanju kolača nekako je spretnije upotrijebiti šećer, zar ne. Ipak, imamo trik kako ipak koristiti med i kako preračunati količinu.

Da, šećer je "jednostavno sladak", dok se "okus smeđeg šećera sastoji od suptilnih nota karamele i maslaca, pomiješan sa slatkoćom." S druge strane, med ima cvjetnu notu. No, tu je i nedostatak: med je viskozan, gust i nevjerojatno ljepljiv, dok je s granuliranim šećerom puno lakše raditi. Prema Taste of Home, med se ne kvari te ima veću hranjivu vrijednost od šećera. Također, važno je biti oprezan s korištenjem pravog meda („što je med tamniji, to je njegov okus jači“), i količinama, otprilike 3/4 šalice meda za svaku šalicu šećera idealna je zamjena.

Možda te zanima... Meki i sočni muffini s jabukom, medom i cimetom Hrana

Koje su razlike u hranjivoj vrijednosti?

Uz to, Taste of Home također napominje da možeš dodati sodu bikarbonu kako bi ublažila kiselost meda, lagano smanjila količinu tekućine u receptu i snizila temperaturu. No, koristi zdrav razum. Provjeri je li zamjena logična i nemoj samo zamijeniti sastojke pošto poto. Također, dok je kalorijski iznos šećera i meda sličan, slično je i s GI (ili glikemijskim indeksom). Šer ima GI oko 80, a med od 35 do 80 ovisno o kvaliteti meda.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Umjesto meda često se pakira šećerni sirup

Medical News Today izvještava da šećer "nema dodanih hranjivih sastojaka". Med s druge strane sadrži mnoštvo vitamina i minerala, a također je antioksidans. Med pomaže i kod probavnih problema, a može smanjiti probleme poput kašlja i upale grla. Postoji mnogo različitih vrsta meda, a nijanse boje uvelike se razlikuju od meda do meda.

Ultra moćan recept za 7 dana: Spoj češnjaka i meda za snažan imunitet

Nadalje, med je manje obrađen od šećera jer se prije upotrebe obično pasterizira, prema Medical News Today. Utvrđeno je da med pomaže kod opeklina, rana i suhe kože. No, vodi računa da djetetu mlađem od 12 mjeseci ne daješ med, to može rezultirati botulizmom dojenčadi. Kao što Greatist primjećuje, "nijedna vrsta zaslađivača nije isključivo zdrava hrana", zato svakako pripazi na količinu konzumacije.

Možda te zanima... Kako si brzo pomoći nakon ugriza pauka, krpelja, ose, pčele i opeklina meduze? Eko

Sve u svemu, zamjena meda za šećer definitivno je izvediva i ukusna. Probaj sutra umjesto šećera zasladiti kavu s malo meda i provjeri kako ti se sviđa zamjena, možda se i navučeš, tko zna. Tko bi rekao da je također apsolutno ukusan u koktelima?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.