Rotkvica je niskokalorična biljka u 100 g sadrži samo 16 kcal i ima nizak udio masti i proteina. Sadrži prehrambena vlakna te je izvor folne kiseline, vitamina C i kolina. Odlikuje se fitosterolima s pozitivnim utjecajem na krvožilni sustav. Narodna medicina ističe rotkvicu kao namirnicu koja doprinosi obrani od različitih toksina te potiče izlučivanje žuči.
Studija objavljena 2008. godine u časopisu Bioscience, Biotechnology and Biochemistry ukazuje na pozitivan učinak ekstrakta crvene rotkvice bogatog sulforafanom te indol-3-karbinolom, na rizik od razvoja karcinoma. Prilikom kupnje pazi da rotkvice budu čvrste i crvene. Čvrstoća je znak da su svježe ubrane, a kada su meke onda su vjerojatno i gorke. Mogu se čuvati u hladnjaku pet do sedam dana, a važno je da im se odstrani zeleno lišće jer ono uzrokuje stvaranje vlage koja uništava hranjive sastojke.
Pozitivni utjecaji koje rotkvice imaju na zdravlje:
- Štite od raka - postoje znanstveni dokazi da rotkvice uništavaju stanice raka zbog vlakana i vitamina koje sadrži. Osobito dobrima pokazale su se kao pomoć u liječenju raka debelog crijeva, bubrega, želuca i usne šupljine.
- Pročišćavaju dišne putove - djeluju na izlučivanje sluzi iz dišnih organa, zbog čega se preporučuju osoba koje imaju problema sa začepljenim nosom, čestim upalama sinusa te boluju od astme ili bronhitisa.
- Pospješuju rad probavnog sustava - jedenjem rotkvica stimulira se rad jetre i čisti krv. Vlakna iz rotkvice potiču lučenje probavnih sokova i reguliraju pražnjenje crijeva pa organizam lakše izbacuje toksine, a posebno se preporučuju osobama koje pate od zatvora.
- Potiču mršavljenje - rotkvice imaju visok udio vode i vrlo malo kalorija pa su idealne za one koji žele skinuti koji kilogram viška nakupljen tijekom zimskih mjeseci.
- Umiruju otok i svrbež nakon uboda insekata - sok rotkvica se može koristiti kao učinkovit tretman za ubode insekata poput pčela, stršljena, osa… Njihov sok smanjuje bol i oticanje nakon uboda insekta.
Salata od rotkvica i maslačka za proljetno čišćenje organizma