Cvjetača se ubraja u porodicu kupusnjača koje su bogate sulforafanom. Ova tvar sprječava rast stanica raka dojke. Osim toga, cvjetača sadrži tvar 13C, koja može sniziti razinu estrogena u nekim slučajevima, a estrogeni E potiču razmnožavanje tumora.
Kuhaj cvjetaču na pari jer se klasičnim kuhanjem gubi čak 75 posto antikancerogenih tvari, naime one se zadržavaju u vodi za kuhanje.
Slatki krumpir
Jedan veći komad batata sadrži 11,062 µg beta-karotena, koji pomaže organizmu da učinkovitije iskoristi estrogen.
Umak od rajčice
Istraživanja pokazuju da vas likopen, antioksidans koji se nalazi u umaku od rajčice, može zaštititi od raka dojke jer neutralizira štetno djelovanje slobodnih radikala. Beta-karoten također štiti kožu od štetnog djelovanja sunčevih zraka. Likopen se lakše apsorbira kad se izloži toplini, što znači da je kuhana rajčica korisnija od svježe. Osim toga, rastvara se u masnoći, pa dodaj maslinovo ulje radi bolje apsorpcije.
Saznaj zašto se cvjetača preporučuje pušačima!