Hrana 04. travnja 2016.

Može li gazirana voda naštetiti zdravlju

Voda-Osmijeh450X300_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Često se povlači pitanje je li konzumacija gazirane vode štetna za zdravlje. Možda si već čula da gazirana voda može ''iscrpit'' kalcij iz kostiju i dovesti do pojave osteoporoze ili da može oštetiti zubnu caklinu. Međutim, ni jedno istraživanje nije potvrdilo takve tvrdnje. Gazirana ili mineralna voda se ponekad preporučuje tijekom dijete. Kako bi srušili određene mitove, donosimo par pojašnjena o gaziranoj vodi

Gazirana voda hidratizira kao i obična voda

Iako ima mjehuriće, gazirana voda i dalje tijelu osigurava hidrataciju. Mjehurići nastaju nakupljanjem molekula ugljičnog dioksida i zapravo oni daju taj šumeći okus u ustima. Neka istraživanja pokazuju da nakon intezivnog vježbanja i gubitka tekućine, gazirana voda osigurava jednaku dozu tijelu potrebne tekućine kao i obična voda.

Nije štetna za zube i kosti

Ugljična kiselina, koja nastaje otapanjem ugljikova (IV) oksida u vodi, može oštetiti zubnu caklinu. Ne ako ne piješ više od šest boca gazirane vode dnevno, ne moraš brinut. Riječ je o tome da jako velika koncentracija ugljične kiseline uništava zubnu caklinu. S druge strane, gazirani sokovi sadrže fosfornu kiselinu, koja rastvara kalcij u zubima te tako oslabljuju zube pa njih svakako trebaš izbjegavati. Prema istraživanjima koja su provedena nije dokazano kako gazirana voda smanjuje razinu minerala i kalcija u kostima.

Gazirana voda ne dodaje centimetre na tvom struku

Istina je da mjehurići iz gazirane vode mogu privremeno izazvati nadutost, ali to je dugoročno dobra stvar za tvoju dijetu. Istraživači su otkrili da konzumacija gazirane vode može stvoriti osjećaj sitosti, posebno na prazan želudac. I što se sitije osjećaš, manje su šanse da ćeš se prejesti. Samo imaj na umu da trebaš izbjegavati gazirane vode s okusom jer neke od njih su obogaćene prirodnim, čistim, voćnim sokovima, ali većina ih sadrži šećere, umjetne zaslađivače i samim time nepotrebne kalorije.  

Ne izaziva, ali pogoršava žgaravicu

Istraživači su potvrdili da svakodnevna konzumacija može pogoršati, a ne izazvati žgaravicu. Naime, riječ je o osjećaju žarenja koji se širi iz želuca prema vratu. Ona je često provocirana konzumiranjem određene vrste hrane, ali i saginjanjem i napinjanjem. No, osobe kod kojih se često javlja žgaravica trebale bi općenito promijeniti način prehrane te smanjiti unos jela bogatih masnoćama i uljima životinjskog ili biljnog podrijetla, čokolade, kave, rajčice, agruma, octa.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.