Hrana 05. srpnja 2012.

Monika Topolko je kuharica proljeća!

Monika_Topolko2450X300_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nakon glasovanja čitatelja i bodova stručnog žirija, za kuharicu proljeća 2012. izabrana je Monika Topolko. Pobjedu joj je donio recept za omlet s divljim šparogama i mladim lukom. Pogledaj kako su recepte ocijenili članovi žirija!

Između tri kuharice koje su dobile najviše glasova čitatelja, Kornelija Leš za proljetnu salatu s kozicama, Tihana Koprek za proljetne bruschette s jagodama i Monika Topolko za omlet sa šparogama i mladim lukom prema ocjenama stručnog žirija Zdrave Krave pobijedio je recept za omlet s divljim šparogama i mladim lukom, a Monika Topolko je postala kuharica proljeća.

Svi članovi stručnog žirija svakoj od ove tri kuharice, odnosno njihovim receptima dali su 1, 2 ili 3 boda. Pogledaj kako su obrazložili svoje ocjene:

Jasna Duspara, glavna urednica Zdrave Krave

  • Proljetna salata s kozicama - 1 bod - Primamljiva salata koju ću rado isprobati u vlastitoj kuhinji ali nisam ljubitelj smrznutih namirnica stoga bi uvijek radije izabrala svježe kozice. Ovoj kombinaciji osim matovilca bi dodala još mirisa i aroma proljeća.
  • Proljetne bruschette s jagodama - 2 boda - Za razliku od recepta salate s kozicama ove nesvakidašnje bruschette me nisu osvojile na način da bih ih osobno isprobala, ali hrabre kombinacije ulijevaju povjerenje da je riječ o neobičnom ali ukusnom desertu. Miris mente nagovještava ljeto dok su jagode uvijek pravi izbor za proljetne slastice. Mala zdravi savjet: slatko vrhnje zamijeniti sa soja šlagom, odnosno barem malo smanjiti količinu mliječnih namirnica.
  • Omlet sa šparogama i mladim lukom - 3 boda - Dobra stara klasika kako u glazbi, modi tako i u gastronomiji uvijek je moj izbor. Šparoge u proljeće nikada ne smijemo zaboraviti. Premda s ovim omletom nismo otkrili ništa ekstra novo u čaroliji proljetnih okusa, pohvale Monika na izboru kozjeg sira i suhih rajčica! I mene si inspirirala da sljedećeg proljeće osvježim vlastiti omlet sa šparogama.

Nutricionistica dr.sc. Darija Vranešić, direktorica Vitaminoteke

  • Proljetna salata s kozicama -1 bod - Za ovo jelo neobičan je naziv ''salata'', također, gotovo da nema tipičnih sezonskih proljetnih namirnica pa se stoga teško može nazvati proljetnim jelom. Međutim, može poslužiti kao brz i lagan ručak ili večera u svako doba godine.
  • Proljetne bruschette s jagodama - 2 boda - Svježe, sezonski, fino i maštovito malo jelo, odnosno desert. U ovoj konkurenciji ipak na drugom mjestu
  • Omlet sa šparogama i mladim lukom - 3 boda - Pravo ukusno, hranjivo i zdravo proljetno jelo. Odličan trik s većom količinom bjelanjaka doprinosi manjem udjelu kolesterola i bogatstvu bjelančevina.

Ocjene kuhara

 Marinela Prodan, autorica recepata i kolumnistica na Zdravoj Kravi

  • Proljetna salata s kozicama -1 bod - Gorgonzolu bih izbacila iz ovog recepta, nepotrebna je ako su zvijezda ovog jela kozice.
  • Proljetne bruschette s jagodama - 2 boda – Možda može biti zanimljiv ''twist'' za nekoga tko bi inače za doručak pojeo putar s marmeladom.
  • Omlet sa šparogama i mladim lukom - 3 boda - Umjesto klasične fritaje sa šparogama Monika je pripremila nešto novo. Dobar odabir sastojaka i uz malo chilly papričice da dodatno istakne arome razlog su zašto joj dajem najveću ocjenu.

Chef Marijo Čepek, kuhar savjetnik u restoranu Vinodol i suradnik portala Gastro.hr

  • Proljetna salata s kozicama - 1 bod - Salata kao ideja ok samo ima par nelogičnosti (kakve veze ima s proljećem) Češnjak prženjem dobiva smeđu boju i neugodan okus i miris koji pokvari jelo. Kozice po mogućnosti koristiti svježe, nepotrebno ih je dinstati dovoljno, je kratko opeći. Jogurt nepotrebno prokuhavati, a koncentrat rajčice je totalni višak pošto imamo mini rajčicu.
  • Proljetne bruschette s jagodama - 3 boda - Primjer odličnog i jednostavnog proljetnog recepta. Jedina sugestija pripaziti prilikom dodavanja šlaga u mascarpone. Miksanjem na način kako je navedeno može uzrokovati stvaranje putra.
  • Omlet sa šparogama i mladim lukom - 2 boda - Još jedan odličan proljetni recept. Malo ga je dijelio od 3 boda. Kod divlje šparoge nema rezanja, lomi se odmah na duljinu do 2-3 cm. S time da rijetki odvajaju posebno vrh šparoge (glavu) a posebno tijelo. Pošto se jelo termički obrađuje nepotrebno je istu blanširat. Chili papričica je višak kod nježnih i istančanih okusa kao što je šparoga.

Ukupni bodovi stručnog žirija

Kad se zbroje svi bodovi....

  • Proljetna salata s kozicama ima 4 boda
  • Proljetne bruschette s jagodama imaju 9 bodova
  • Omlet sa šparogama i mladim lukom ima 11 bodova

Nagrade

Čestitamo pobjednici Moniki, koja osvaja nagradni paket Dida Bože koji sadrži sljedeće proizvode:

  • 5 x Dida Boža ekološki džem od smokve
  • 5 x Dida Boža ekološki džem od smokve s narančom
  • 5 x Dida Boža ekološki džem od kupina
  • 5 x Dida Boža ekološki džem od višanja
  • 5 x Dida Boža ekološki džem od jagoda
  • 5 x Dida Boža ekološki ekstra džem od marelica
  • 5 x Dida Boža džem od dunja
  • 5 x Dida Boža pekmez od šljiva
  • 5 x Ficoco – kakao namaz
  • 5 x Dida Boža ajvar
  • 5 x Dida Boža namaz od crnih maslina
  • 5 x Dida Boža ekološki nerafinirani šećer
  • 5 x Dida Boža ekološki smeđi šećer
  • 5 x Dida Boža ekološki kašasti sok od kupina

Te paket Vegetariana proizvoda u vrijednosti od 500 kuna.

Čestitamo i Korneliji i Tihani, kao i svim kuharicama tjedna!

Uskoro počinje novi natječaj "Kuhaj u ritmu ljeta" pa slanjem svojih originalnih i zdravih recepata sa ljetnim namirnicama i ti možeš sudjelovati u izboru za recept tjedna.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.