Hrana Zdravi recepti 21. veljače 2020.

Mekane,mirisne i zdravije krafne: Da, da i to je moguće!

Foto: Gracia Petek
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mogu li krafne biti zdrave? Hm, mislim da onako jako zdrave bas i ne mogu biti, ali ponekad je zdravo pojesti nešto ne toliko zdravo. Ponekad je nešto slatko ili pak fast food zdrava i prava hrana za našu dušu. Naravno sve to u umjerenim količinama i bez nekog većeg pretjerivanja.

Ako malo promislimo o hrani čak i sve te fine slatke mekane i pufaste stvari koje volimo pojesti s vremena na vrijeme možemo učiniti malo hranjivijima. Dokaz za to su ove krafne. U ovim nježnim pahuljastim bombicama se nalazi jedan tajni sastojak koje svako pecivo pretvori u mekanu žutu spužvicu. Pogodi o čemu se radi? Magični sastojak je pire od bundeve. Pravila sam s njim već klipiće, peciva, buhtle i cijeli niz drugih divnih dizanih tijesta i uvijek me ponovno oduševi. Niti ove krafne nisu bile iznimka. Pire od bundeve, malo cejlonskog cimeta, vanilije, kokosovog šećera te brezin šećer za posipanje ipak su malo zdravija varijanta od one klasične.

No ono čega se nisam mogla odreći je prženje u dubokom ulju. Probala sam raditi ove krafnice u pećnici i napisat ću ti dolje recept i za to, ali da budem iskrena nisu mi se svidjele. Vraćam se opet na početak ove priče kako je zdravo ponekad pojesti nešto ne zdravo i nemam grižnju savjesti jer me to usrećuje. Kako bilo, ti možeš pokušati napraviti i krafnice u pećnici, ali će one ipak biti malo tvrđe i tijesto malo zbijeno, dok su one pržene u ulju mekane kao najmekanija spužvica. Izrada samih krafni je stvarno jednostavna, ne moraš brinuti jer će ti uspjeti od prve bez nekog većeg znanja i mudrolije.

Sastojci za bundeva krafne

  • 100 g pirea od bundeve
  • 125 ml zobenog ili nekog drugog biljnog mlijeka (ako nisi vegan može i kravlje)
  • ½ kockice svježeg kvasca ili 1 paket suhog kvasca
  • 275 grama pšeničnog brašna (550)
  • 25 grama kukuruznog škroba (gustin)
  • 50 grama kokosovog šećera
  • 40 grama biljnog maslaca ili margarina ( ako nisi vegan normalni maslac)
  • ½ male žličice cejlonskog cimeta
  • ½ male žličice vanilije
  • Prstohvat soli

 | Author: Gracia Petek Foto: Gracia Petek

Za punjenje

  • Pekmez od jagode/marelice
  • Čokolada
  • Krema od sira
  • Za posipanje:
  • Brezin šećer u prahu + cejlonski cimet *po želji

Postupak

  • Izradi pire od bundeve: 1 muškatnu ili hokaido tikvu prepolovi.
  • Lim za pečenje obloži papirom za pečenje, zagrij pećnicu na 220 °C, tikvu stavi sa prerezanom stranom okrenutu prema dolje i peci dok nije mekana (probodi vilicom).
  • Kad je tikva pečena izvadi koštice. Žlicom izvadi sve meso te sa štapnim mikserom ili pak u blenderu izradi glatki pire- spremi u frižider i koristi za što ti treba.
  • Pomiješaj zobeno mlijeko i mekani maslac do mlake temperature, prebaci u neku manju posudu te dodaj jednu žlicu brašna i jednu žlicu kokosovog šećera, sve dobro promiješaj i dodaj razmrvljeni svježi kvasac. Ostavi da se kvasac digne cca 10 minuta.
  • Ostatak brašna, kukuruzni škrob, šećer, vaniliju, cimet i sol promiješaj u većoj posudi.
  • Lagano suhim sastojcima dodaj pire od bundeve i dignuti kvasac.
  • Miješaj 6-8 minuta, najbolje s mikserom i nastavcima za tijesto, ako nemaš možeš i s rukama.
  • Ako je tijesto ljepljivo dodaj malo brašna.
  • Oblikuj kuglu od tijesta (tijesto mora biti mekano).
  • Naulji lagano zdjelu i stavi kuglu od tijesta u zdjelu, pokrij s kuhinjskom krpom i ostavi zdjelu na toplom mjestu cca 1 sat kako bi se tijesto udvostručilo.
  • Nakon što je tijesto naraslo, dobro pobrašni kuhinjsku podlogu te tijesto izvaljaj s valjkom na debljinu palca (cca 1,5 cm)
  • S čašom ili okruglim kalupom koje s prethodno stavila u brašno izrezuj krugove.
  • Ostavi izrezane krugove neka se odmore još nekih 30 minuta.
  • U dubljoj tavi zagrij na 175 °C veću količinu ulja (1 l, suncokretovo hladno prešano s visokim sadržajem oleinske kiseline) te stavljaj ovisno o veličini posude 2-4 krafne peći.
  • Krafne prži cca 2 minute s jedne strane te ih pažljivo okreni i prži još 1-2 min na drugoj strani.
  • Kad krafne izvadiš iz ulja stavi ih na kuhinjski ručnik kako bi se ocijedio višak ulja.
  • Napuni ih nadjevom po želji te pospi brezinim šećerom.
  • Najbolje su ako se konzumiraju odmah.

Dobar tek!

 | Author: Gracia Petek Foto: Gracia Petek

Priprema u pećnici

  • Pećnicu zagrij na cca. 175°C.
  • Lim za pečenje obloži papirom za pečenje koji premažeš sa cca 1-2 žlice vode.
  • Krafne nakon odmaranja premaži sa malo otopljenog biljnog maslaca i posloži ih na lim za pečenje.
  • Krafne peci cca 15 min ( tijekom pečenja možeš okrenuti lim kako bi se ravnomjerno ispekle).
Možda te zanima... Pastirska pita bez mesa idealna za ručak Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.