Mogu li krafne biti zdrave? Hm, mislim da onako jako zdrave bas i ne mogu biti, ali ponekad je zdravo pojesti nešto ne toliko zdravo. Ponekad je nešto slatko ili pak fast food zdrava i prava hrana za našu dušu. Naravno sve to u umjerenim količinama i bez nekog većeg pretjerivanja.
Ako malo promislimo o hrani čak i sve te fine slatke mekane i pufaste stvari koje volimo pojesti s vremena na vrijeme možemo učiniti malo hranjivijima. Dokaz za to su ove krafne. U ovim nježnim pahuljastim bombicama se nalazi jedan tajni sastojak koje svako pecivo pretvori u mekanu žutu spužvicu. Pogodi o čemu se radi? Magični sastojak je pire od bundeve. Pravila sam s njim već klipiće, peciva, buhtle i cijeli niz drugih divnih dizanih tijesta i uvijek me ponovno oduševi. Niti ove krafne nisu bile iznimka. Pire od bundeve, malo cejlonskog cimeta, vanilije, kokosovog šećera te brezin šećer za posipanje ipak su malo zdravija varijanta od one klasične.
No ono čega se nisam mogla odreći je prženje u dubokom ulju. Probala sam raditi ove krafnice u pećnici i napisat ću ti dolje recept i za to, ali da budem iskrena nisu mi se svidjele. Vraćam se opet na početak ove priče kako je zdravo ponekad pojesti nešto ne zdravo i nemam grižnju savjesti jer me to usrećuje. Kako bilo, vi možete pokušati napraviti i krafnice u pećnici, ali će one ipak biti malo tvrđe i tijesto malo zbijeno, dok su one pržene u ulju mekane kao najmekanija spužvica. Izrada samih krafni je stvarno jednostavna, ne morate brinuti jer će vam uspjeti od prve bez nekog većeg znanja i mudrolije.
Sastojci za bundeva krafne
- 100 g pirea od bundeve
- 125 ml zobenog ili nekog drugog biljnog mlijeka (ako niste vegan može i kravlje)
- ½ kockice svježeg kvasca ili 1 paket suhog kvasca
- 275 grama pšeničnog brašna (550)
- 25 grama kukuruznog škroba (gustin)
- 50 grama kokosovog šećera
- 40 grama biljnog maslaca ili margarina (ako niste vegan normalni maslac)
- ½ male žličice cejlonskog cimeta
- ½ male žličice vanilije
- Prstohvat soli
Za punjenje
- Pekmez od jagode/marelice
- Čokolada
- Krema od sira
Za posipanje:
- Brezin šećer u prahu + cejlonski cimet *po želji
Postupak
- Izradite pire od bundeve: 1 muškatnu ili hokaido tikvu prepolovite.
- Lim za pečenje obložite papirom za pečenje, zagrijte pećnicu na 220 °C, tikvu stavite sa prerezanom stranom okrenutu prema dolje i pecite dok nije mekana (probodite vilicom).
- Kad je tikva pečena izvadite koštice. Žlicom izvadite sve meso te sa štapnim mikserom ili pak u blenderu izradite glatki pire- spremite u frižider i koristite za što vam treba.
- Pomiješajte zobeno mlijeko i mekani maslac do mlake temperature, prebacite u neku manju posudu te dodajte jednu žlicu brašna i jednu žlicu kokosovog šećera, sve dobro promiješajte i dodajte razmrvljeni svježi kvasac. Ostavite da se kvasac digne cca 10 minuta.
- Ostatak brašna, kukuruzni škrob, šećer, vaniliju, cimet i sol promiješajte u većoj posudi.
- Lagano suhim sastojcima dodajte pire od bundeve i dignuti kvasac.
- Miješajte od 6 do 8 minuta, najbolje s mikserom i nastavcima za tijesto, ako nemate možete i s rukama.
- Ako je tijesto ljepljivo dodajte malo brašna.
- Oblikujte kuglu od tijesta (tijesto mora biti mekano).
- Nauljite lagano zdjelu i stavite kuglu od tijesta u zdjelu, pokrijte s kuhinjskom krpom i ostavite zdjelu na toplom mjestu cca jedan sat kako bi se tijesto udvostručilo.
- Nakon što je tijesto naraslo, dobro pobrašnite kuhinjsku podlogu te tijesto izvaljajte s valjkom na debljinu palca (cca 1,5 cm)
- S čašom ili okruglim kalupom koji ste prethodno stavili u brašno izrezujte krugove.
- Ostavite izrezane krugove neka se odmore još nekih 30 minuta.
- U dubljoj tavi zagrijte na 175 °C veću količinu ulja (1 l, suncokretovo hladno prešano s visokim sadržajem oleinske kiseline) te stavljajte ovisno o veličini posude 2-4 krafne peći.
- Krafne pržite cca 2 minute s jedne strane te ih pažljivo okrenite i pržite još 1-2 min na drugoj strani.
- Kad krafne izvadite iz ulja stavite ih na kuhinjski ručnik kako bi se ocijedio višak ulja.
- Napunite ih nadjevom po želji te pospite brezinim šećerom.
- Najbolje su, ako se konzumiraju odmah.
Dobar tek!
Priprema u pećnici
- Pećnicu zagrijte na oko 175°C.
- Lim za pečenje obložite papirom za pečenje koji ste premazali sa oko 1-2 žlice vode.
- Krafne nakon odmaranja premažite sa malo otopljenog biljnog maslaca i posložite ih na lim za pečenje.
- Krafne pecite oko 15 min ( tijekom pečenja možete okrenuti lim kako bi se ravnomjerno ispekle).
Recept je iz arhive missZDRAVE i sada je ponovno objavljen.