Hrana 15. travnja 2015.

Misterij maslinova ulja

Ulje-Uspr_3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U našoj anketi koju smo proveli o jestivim uljima doznali smo da je maslinovo ulje najkorištenije ulje, ali usprkos tome istraživanja pokazuju kako ga ipak trošimo premalo iako smo svjesni njegovih zdravstvenih učinaka. Doznaj više o nutritivnim karakteristikama maslinova ulja i doznaj zašto ga trošimo znatno više od onoga što pokazuju statistički podaci

Doznaj više o rezultatima ankete

Najbolji imidž od svih ulja

Naša anketa pokazala je da je najkorištenije ulje maslinovo, a ispitanici ga uglavnom odabiru zbog njegovih nutritivnih i zdravstvenih prednosti. Vidljiv je regionalni utjecaj pa se maslinovo ulje najviše koristi na obali. Čak 94,2 posto osoba koristi ga u primorskom, a 83,5 posto u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Maslinovo ulje prepoznato je kao namirnica s najpovoljnijim utjecajem na zdravlje i navodi se kao jedno od tri najkorištenija ulja kod čak 86 posto osoba. Maslinovo ulje ima najbolji imidž kod svih ispitanika, a zanimljivo je da ga gojazne osobe koriste rjeđe od ostalih ispitanika.

Maslinovo ulje od davnina se vezuje uz zdravlje, ljepotu i dugovječnost. Spada među najstarija kulinarska ulja, a u našim krajevima, posebice u Istri, duga je tradicija proizvodnje kvalitetnog maslinovog ulja sa svim odlikama zdravstveno i organoleptički prihvatljivog ulja. Maslinovo ulje je temeljni sastojak mediteranske prehrane koju prati glas najzdravije na svijetu. Istraživanja pokazuju da je priprema hrane s maslinovim uljem povezana s nižom stopom srčanih bolesti, karcinoma i depresije pa nije čudno što ga naši ispitanici najviše koriste i što ima najbolji imidž od svih ostalih ulja.

Maslinovo ulje prvi izbor zbog okusa

Kako bi se osigurala najbolja kvaliteta i specifičan okus ulja, masline moraju biti ubrane ručno i pravovremeno. Najbolje je kada su plodovi poluzeleni jer se tada postiže bolja kakvoća ulja te se najbolje čuva maslina za sljedeći rod. Najbolje maslinovo ulje dobiva se hladnim prešanjem jer se ovim postupkom najbolje mogu očuvati organoleptička i druga svojstva ulja. Ulje se proizvodi procesom kojim se plod najprije zdrobi (gnječenjem), a zatim prešanjem dobivene smjese cijedi se ulje. Postoje razne tehnologije obrade maslina, ali je najzdravije ulje dobiveno hladnim prešanjem, dakle bez dodatnog zagrijavanja, a time se postiže i najbolji okus. U našoj anketi ispitanici su odgovorili kako maslinovo ulje biraju najviše zbog njegovog specifičnog okusa.

Maslinovo ulje lako je probavljivo, a ima i snažan blagotvoran utjecaj na srce i krvne žile. Naime, zbog visokog sadržaja jednostruko nezasićenih masnih kiselina od čak 77 posto, maslinovo ulje štiti HDL odnosno 'dobar' kolesterol, a smanjuje udio lošeg LDL kolesterola. Pojava raka dojke značajno je niža kod žena koje žive na Mediteranu u odnosu na žene zapadnog svijeta. Taj se fenomen može pripisati visokom unosu ekstra djevičanskog maslinovog ulja koje sadrži fenolne spojeve sa snažnim antitumorskim djelovanjem. Ispitanici u našoj anketi su kao prvi razlog za izbor vrste ulja navodili upravo nutritivne i zdravstvene prednosti, a s obzirom na svoje snažno djelovanje na zdravlje nije čudno što biraju baš maslinovo ulje.

U našem specijalu doznaj više o jestivim uljima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.