Martina Erdeljac Vojak iz Karlovca postala je naša nova kuharica tjedna sa svojim proljetnim receptom za quiche sa mladim koprivama. Martina većinu svog vremena provodi s obitelji ili isprobavajući nove recepte, a kuharice u izdanju Planetopije su joj omiljene jer nude zanimljive i zdrave recepte
Isprobaj Martinin recept za quiche sa mladim koprivama, ili pripremi svoj vlastiti zdravi proljetni recept i uključi se u akciju ''Kuhaj u ritmu proljeća''!
Uživanje u zdravim obrocima s obitelji
Martina ima 28 godina, udana je i majka 18-mjesečne kćeri Lucije. Po zanimanju je profesorica talijanskog jezika i književnosti i diplomirana lingvistikinja. Trenutno je nezaposlena pa radi honorarno od kuće i provodi dane u krugu obitelji. U otkrivanju novih i zdravih recepata rado se posluži kuharicama u izdanju Planetopije.
'Slobodno vrijeme provodim sa svojom obitelji, igramo se, vozimo biciklima, čitamo slikovnice. Volim čitati i, naravno, kuhati i isprobavati nove, neobične recepte. Omiljene su mi upravo kuharice u izdanju Planetopije jer nude vrlo zanimljive, a zdrave recepte koje trenutno otkrivamo', kaže Martina i dodaje kako je upravo rođenje kćeri značilo preokret u njenom i suprugovom stilu životu.
'Zdrava hrana nam je postala vrlo važna. Od samog početka Luciji želimo dati primjer pravilnih prehrambenih navika i zajedničkog uživanja u zdravim obrocima', objašnjava.
Sport je saveznik zdrave prehrane
Martina prilikom kuhanja prednost daje svježim namirnicama koje su u skladu s godišnjim dobima jer tako organizmu pruža sve što mu je potrebno. No, kako kaže, sport je bitan saveznik zdrave prehrane.
'Važnost kuhanja u skladu s godišnjim dobima se oduvijek provlačila kroz moje kuhanje. Vjerujem da tako možemo dobiti najviše od namirnica koje upotrebljavamo.
U našoj maloj obitelji također smatramo da je sport bitan saveznik zdrave prehrane. Suprug se bavio baseballom, a ja auto utrkama.'', dodaje Martina.
Proljeće u znaku koprive i luka
Mlade koprive, luk i radič omiljene su proljetne namirnice naše nove kuharice tjedna, a užitak joj pričinja pečenje slanih i slatkih pita.
'Trudim se kuhati organske i cjelovite namirnice te kombinirati žitarice i povrće. Isto tako, kod kuće sama pripremam sve što mogu - kruh, tijesto za lazanje, kolače i peciva - i koristim puno zdravih začina uzgojenih na prozorskoj dasci. Upravo začini daju "točku na i" svakom jelu', smatra Martina.
Kao najdražu namirnicu, neovisno o sezoni, Martina ipak izdvaja bundevu čiju sadnicu već sada uzgaja u svom domu.
'Volim rogač, tamnu čokoladu, bobičasto voće, leću, kruške i paprike, ali najdraža mi je ipak bundeva. Savršena je u svim kombinacijama, od slatkih kolača i pita,do slanih krem juha i lazanja', govori Martina.
Za quiche sa mladim koprivama, s kojim sudjeluje u akciji "Kuhaj u ritmu proljeća" odlučila se zato jer je omiljen u njenoj obitelji.
'Nota muškatnog oraščića u tijestu i mlade koprive čine idelnu kombinaciju koja je ujedno i vrlo zdrava', smatra Martina.
Darovi za kuharice
Kao kuharica tjedna, Martina na dar dobiva poklon paket (pogledaj ga u Zdravom izlogu!) koji sadrži zobeni napitak Oatly, smeđu rižu, čaj Yogi tea Classic, sjemenke smeđeg lana, grožđice i ukusne vafle s lješnjakom iz trgovina ekoproizvodima bio&bio te kuharice "Proljeće" i "Juhe" u izdanju Planetopije, kao i besplatnu izradu fotoknjige, dar Fototeke.
Također ulazi u izbor za top kuharicu proljeća koja osvaja vrijednu nagradu generalnih pokrovitelja projekta - ustanove za edukaciju Makronova, trgovine ekoproizvoda bio&bio i izdavačke kuća Planetopija.