Hrana Hrana kao lijek 28. kolovoza 2018.

Manuka med: Najzdraviji med stoji i preko 1000 kuna

Foto: Gulliver/Shutterstock/Instagram
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U Europskom časopisu za kliničku mikrobiologiju i infektivne bolesti objavljena je studija u kojoj su otkriveni rezultati istraživanja utjecaja Manuka meda na zdravlje.

Manuka med se dobiva od cvjetova biljke manuke (Leptosperum scoparium), preciznije grma koji raste na Novom Zelandu, a smatra se najzdravijim na svijetu. Jedan od glavnih zdravih sastojaka, po kojemu je poseban i koji mu diže cijenu, je - metilglioksal (MGO), tvar snažnog antibakterijskog djelovanja koja je zapravo nuspojava pčelinje proizvodnje meda.

Napravljeno je i istraživanje o količini MGO-a u Manuka medu. Njemački znanstvenici su usporedili šest uzoraka i zaključili da sadrže od 38 do 761 mg/kg te tvari. Za usporedbu, klasičan med ima do 5 mg/kg.

 

Što više MGO-a ima, to je skuplji

Na primjer, onaj sa 100 mg/kg stoji oko 380 kuna dok se cijena meda sa 500 mg/kg metilglioksala penje do nešto više od 1000 kuna za pola kilograma. Razlika u količini spomenutog aktivnog sastojka ovisi po sezoni i podrijetlu. Najbolji je onaj sa divljih, nekultiviranih područja.

Istraživanja jasno pokazuje da je izražena antibakterijska aktivnost Manuka meda sa Novog Zelanda izravno potječe iz MGO-a - stoji u istraživanju koje su proveli njemački znanstvenici Elvira Mavric, Silvia Wittmann, Gerold Barth i Thomas Henle. 

U Europskom časopisu za kliničku mikrobiologiju i infektivne bolesti (European Journal of Clinical Microbiology & Infectious Diseases) 2010. godine je objavljena studija u kojoj su otkriveni rezultati istraživanja utjecaja Manuka meda na zdravlje.

 

Znanstvenici su shvatili da je u stanju ubiti sve patogene (mikroorganizme koji izazivaju bolest) s kojima su ga testirali. Također, za razliku od utjecaja antibiotika, kod ovog meda testirani patogeni nisu bili u stanju izgraditi otpornost, prenosi awarenessact.com.

Koliko je Manuka med poseban otkrila je grupa istraživača sa Novog Zelanda, sa Sveučilišta Waikato, još 1981. godine. Rekli su tada kako ima stabilna, jedinstvena i moćna antibakterijska svojstva.

Novozelandske vlasti upozoravaju da se na tržištu nalazi puno krivotvorina te da se Manuka med kupuje od provjerenih trgovaca. Pravi Manuka med nosi oznaku UMF - Unique Manuka Factor, što u prijevodu znači "jedinstveni manuka faktor". Uz tu oznaku stoji broj, što je taj broj veći, veća mu je i kvaliteta, tj. koncentracija zdravih sastojaka.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.