Hrana 26. listopada 2011.

Maneštra s bijelim grahom

Manestra
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Maneštre su neizostavni dio mediteranske kuhinje. Ukusne su i zdrave, a nakon nje se uvijek osjećaš bolje. Marinela ti donosi svoj recept za laganu maneštru s bijelim grahom za jesenske dane

Zahladilo je i organizam jednostavno traži nešto toplo ''na žlicu'', a gdje ćeš bolje od maneštri svih vrsta. Kad nemam vremena preko tjedna jer su me stisnule obaveze na poslu kao u zadnje vrijeme, onda znam napraviti veći lonac maneštre za dva dana.

Tada se uvijek nekako prisjetim djetinjstva i mame koja je znala isto to raditi za nas. Kad bi došli iz škole pokisli ili promrzli, a na stolu nas je dočekao tanjur tople maneštre. Mmmmm, nakon nje se uvijek osjećaš bolje. Tako je i danas, nakon napornog dana na poslu, tanjur maneštre itekako pomaže.

Maneštre su neizostavni dio mediteranske kuhinje. Jeftine su, ukusne i zdrave. Evo i recepta za laganu maneštru za jesenske dane.

Sastojci za 4 osobe

  • 400 g bijelog graha
  • 100 g kukuruza
  • 1 mrkva
  • 1 korijen peršina
  • 1 crveni luk
  • 3 režnja češnjaka
  • 50 g pancete
  • maslinovo ulje
  • grančica svježeg bosiljka
  • svježi origano
  • sol, papar

Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti maneštru od bijelog graha!

Priprema s guštom

  1. Dan ranije namoči grah u hladnoj vodi da nabubri i omekša. Možeš ga dan ranije i skuhati i ostaviti u hladnjaku za drugi dan
  2. Grah kuhaj u slanoj vodi dok ne omekša i zatim ga ocijedi i ostavi sa strane
  3. Isjeckaj na sitno crveni luk i češnjak
  4. Isjeckaj na komadiće pancetu
  5. Mrkvu isjeckaj na kockice veličine oko pet milimetara
  6. Kukuruz odmrzni (jedno od rijetkih povrća koje se nađe u mojoj škrinji)
  7. Pancetu prodinstaj kratko. Zatim joj dodaj maslinovo ulje, crveni luk i mrkvu
  8. Dinstaj na laganoj vatri dok luk ne postane staklast, a mrkva mekana
  9. Zatim dodaj češnjak i dinstaj oko minute. Dodaj oguljeni cijeli korijen peršina
  10. Dodaj dvije trećine kuhanog bijelog graha. Dodaj oko litru i pol vode. Dodaj soli i kuhaj oko dvadeset minuta
  11. Odvoji oko dva decilitra tekućine iz lonca maneštre i dodaj ih jednoj trećini graha koju si ostavila sa strane. Izmiksaj grah s tekućinom. Miksaj dok ne dobiješ kompaktnu smjesu i zatim je vrati u lonac s maneštrom kako bi je zgusnuo. Kuhaj još desetak minuta
  12. Dodaj grančicu svježeg bosiljka i svježeg origana i papra. Ostavi neka se malo prožmu arome i skini s vatre
  13. Posluži u tanjur sa nekoliko listova svježeg origana. Dobar tek.

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.