Maja Kefeček iz Zagreba sa svojim je receptom za proljetnu kvinoja salatu postala prva kuharica proljeća. Kad je prešla na vegetarijanstvo na raznim je seminarima slušala o kuhanju u skladu s godišnjim dobima. Naučila je da primjenom takvog kuhanja u različitim uvjetima dajemo podršku našem organizmu
Isprobaj Majin recept za proljetnu kvinoja salatu, ili pripremi svoj vlastiti zdravi proljetni recept i uključi se u akciju ''Kuhaj u ritmu proljeća''!
Maja ima 30 godina i diplomirani je inženjer geologije i paleontologije. Posao u struci još nema, ali honorarno kaže radi svašta, od kuhanja na seminarima i za potrebe snimanja, pa do organizacije izložbi, food stylinga itd. U slobodno vrijeme najradije čita knjige, gleda filmove, druži se sa prijateljima i kako ona kaže, ''kemija s receptima''.
Od djetinjstva pratim godišnja doba
Kuhanje u skladu s godišnjim dobima naučila je još kao mala, a kad je prešla na vegetarijanstvo odlučila je pohađati Makronovinu Školu prirodne kuhinje.
'''Mislim da se na sreću u Hrvatskoj (bar u mojoj obitelji) ipak njeguje kuhanje po godišnjim dobima pa smo toga svjesni još od malih nogu - sarma i grah zimi, grašak u proljeće, filane paprike ljeti.
Nakon što sam postala vegetarijanka zainteresirala sam se za Makronovine radionice i seminare, pa sam prošla Školu prirodne kuhinje u sklopu koje je i Makrovikend i seminari Prehrana i zdravlje kroz godišnja doba.
Na tim seminarima sam dobila još detaljniji uvid o kuhanju u skladu s godišnjim dobima i preporučila bi ih svakome. Mislim da je znanje i primjena kuhanja po godišnjim dobima jako važna jer moramo u različitim uvjetima dati podršku našem organizmu', ispričala je Maja.
Najradije kuham zeleno!
Od proljetnih namirnica koje najradije priprema Maja je izdvojila zeleno povrće bogato hranjivim sastojcima poput vitamina C, kalcija i željeza, a trudi se izabrati samo one svježe, organske i cjelovite.
'U proljeće najradije kuham zeleno! Na tržnici se može naći svašta zeleno u proljeće - mišancija, medvjeđi luk, mlada kopriva, radić, čimulice, mladi luk, pa iskoristim to bogatstvo'.
Kuham zelene krem juhe, razna pesta, kratko kuhano zeleno. Zelene namirnice su važne jer su bogate beta karotenom, folnom kiselinom, vitaminom C, kalcijem i željezom, a i klorofilom koji je snažan antioksidans.
Volim otići u Istru brati šparoge i od njih pripremati tofu kajganu, juhu ili rižoto. Od proljetnih namirnica su mi drage i artičoke, mladi grašak, bob. Trudim se i klijati klice od npr. rotkve, alfa alfe koje su isto jako korisne u podržavanju organizma u proljeće.
Pazim da su mi namirnice svježe, organske, cjelovite, bez umjetnih dodataka, ne koristim smrznuto niti konzervirano. Trudim se da svaki dan pojedem bar zdjelicu juhe, puno povrća i neku žitaricu', kaže Maja.
Kvinoja mi je jedna od najdražih žitarica
Osim proljetnih namirnica, Maja je izdvojila i ostale koje inače vrlo rado jede i priprema tijekom cijele godine. Između ostalog tu je i kvinoja koja je osnovni sastojak njenog pobjedničkog recepta.
''Teško mi je reći koje namirnice su mi najdraže jer stvarno volim svašta, ali ako baš moram izdvojiti biram od povrća: sve vrste luka jer luk paše u skoro sva jela i daje jako fini okus, mrkvu i bundevu zbog njihovog slatkastog okusa i alge koje obožavam na sve načine. Od voća volim kruške i lubenice.
Od žitarica volim rižu koju kombiniram s drugim žitaricama, te kvinoju i amarant. Spomenula bih još i tofu zbog svog neutralnog okusa koji je pogodan za slana i slatka jela i na svaki je način prefini.
Kvinoja mi je jedna od najdražih žitarica, a najviše je volim u raznim salatama. U ovom jelu mi se sviđa kombinacija gorkaste rikole i radića sa preljevom koji je kiselo slatki i daje izvrsnu kombinaciju. Alge nam daju minerale, bademi i sezam hrskavost, seitan dozu proteina, a paprika mali gurmaski 'štih'.
Darovi za kuharice
Kao kuharica tjedna, Maja na dar dobiva poklon paket (pogledaj ga u Zdravom izlogu!) koji sadrži zobeni napitak Oatly, smeđu rižu, čaj Yogi tea Classic, sjemenke smeđeg lana, grožđice i ukusne vafle s lješnjakom iz trgovina ekoproizvodima bio&bio te kuharice "Proljeće" i "Juhe" u izdanju Planetopije, kao i besplatnu izradu fotoknjige, dar Fototeke.
Uz to ulazi u izbor za top kuharicu proljeća koja osvaja vrijednu nagradu generalnih pokrovitelja projekta - ustanove za edukaciju Makronova, trgovine ekoproizvoda bio&bio i izdavačke kuća Planetopija.