Oba napitka sadrže kofein, oba su dio posebnog rituala opuštanja, jedni tvrde da je kava zdravija, drugi da je čaj. No, što je zapravo bolje?Evo dobre vijesti: i čaj i kava su prilično zdravi, posebno kad ih piješ bez šećera.
"Postoji više istraživanja o čaju, ali postoje i ona o kavi", rekla je dr. Jess Cording, "Mislim da i kava i čaj mogu biti dio zdrave prehrane ako se dobro osjećaš kad ih piješ."
Ipak, postoje neke zdravstvene beneficije specifične za oba napitka.
Prednosti kave = duži životni vijek i bolja memorija
Vjerojatno te više privlači njezin okus nego njezine dobrobiti za zdravlje, ali ovo zrnje nudi mnogo više. "Istraživanja sugeriraju da potrošnja kave može pomoći u sprečavaju kroničnih bolesti kao što su dijabetes, hipertenzija i bolest jetre", kaže Nicole Hahn, klinička dijetetičarka u Banneru na Sveučilišnom medicinskom centru Phoenix.
Istraživanje objavljeno u časopisu JAMA Internal Medicine u kojem je sudjelovalo pola milijuna ljudi pokazalo je da što više ljudi piju kavu njihov je manji rizik od umiranja tijekom 10-godišnjeg razdoblja.
Isto tako, kava može zaštiti funkcije pamćenja i mozga. "Jedna je studija utvrdila da pijenje tri šalice kave dnevno smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti za 65%", kaže Hahn.
Kava potiče i tvoje emocionalno blagostanje, ali toga si sama sigurno već svjesna. "Budući da je kava u središtu toliko društvenih interakcija, taj čin povezivanja s nekim preko šalice kave može imati i pozitivne učinke na mentalno zdravlje", kaže Cording.
Mit: kava je kancerogena
Jedan sudac u Kaliforniji dospio je u medije nakon što je presudio da tvrtke koje proizvode kavu trebaju staviti oznaku upozorenja o kancerogenosti kave. Akrilamid je spoj koji se nalazi u prženim zrncima kave koje su bile povezane s rakom kod štakora.
Ali to je pretjerano, kaže Hahn. "Malo dokaza sugerira da je kava povezana s rakom", ističe ona. Dodala je i da kava sadrži polifenole i antioksidanse koji zapravo štite od upale i razvoja nekoliko vrsta raka. Isto tako, u više studija je dokazano da kava smanjuje rizik od endometrijskog i kolorektalnog karcinoma.
Prednosti čaja = jači imunološki sustav + niži rizik od raka + jače kosti
Ne poričemo da čaj ima priličan ugled među namirnicama i napitcima koji pozitivno utječu na zdravlje. "Redovita konzumacija čaja povezana je s nižom tjelesnom težinom, poboljšanom funkcijom imunološkog sustava i smanjenim rizikom od srčanog i moždanog udara", kaže Cording.
Ostale prednosti? Osobe koje redovito piju čaj imaju veću gustoću kostiju i manji rizik od loma. Pijenje zelenog čaja također može zaštiti tvoj mozak i pomoći mu da se osjećaš opuštenije. "Zeleni čaj sadrži aminokiselinu L-teanin, koja aktivira oslobađanje GABA neurotransmitera i pomaže ljudima da opuste um", kaže Ashley Amaral, kardiovaskularna dijetetičarka Banneru na Sveučilišnom medicinskom centru Phoenix.
Isto tako, na dugačkom popisu zdravstvenih prednosti čaja su antiupalna svojstva i bogatstvo antioksidansima. "Zeleni i crni čaj sadrže više antioksidansa od kave", kaže Amaral, "osim toga, čaj sadrži katehine i flavonoide, koji su antioksidanti koji štite od stresa".
Mane kave i čaja: kofein
"Kofein je stimulans i utječe na više sustava u tijelu", kaže Amaral. "To može utjecati na živčani sustav, čini osobu nervoznom ili hiperaktivnom, povećava brzinu otkucaja srca i/ili krvni tlak i izaziva neke gastrointestinalne nelagode."
Preporučuje se konzumacija najviše 400 miligrama kofeina dnevno. Razine kofeina mogu značajno varirati među pićima, ali ovo je najčešća količina:
- Šalica kave ima oko 92 miligrama kofeina
- Šalica crnog čaja ima 47 miligrama kofeina
- Šalica zelenog čaja ima 29 miligrama kofeina
U umjerenim količinama kofein je relativno bezopasan. Ali, kaže Amaral, svi metaboliziraju kofein drugačije - i neki bi ljudi mogli biti osjetljiviji na njega od drugih.
Čaj ili kava?
Oba napitka mogu biti dobra dokle god paziš na unos kofeina.