Uvijek je ljepše nešto napraviti i darovati, nego kupovati. Marinela ti predlaže da u veljači - mjesecu ljubavi iznenadiš svoje voljene pitom s mliječnom čokoladom - lagana je za napraviti, a jednako tako i za pojesti!
Mjesec je ljubavi i to ne može nikako proći bez srca i čokolade. Stoga sam se i ja odlučila na jedan jednostavan recept za crostatu (pitu) s mliječnom čokoladom. Lagana je za napraviti, a i za pojesti. Nije zasitna kao ostale čokoladne torte.
Podijeli i ti sa svojom boljom polovicom nešto čokoladno. Uvijek je ljepše napraviti nešto svojim rukama i darovati nego kupovati. Poanta je u ljubavi koju ulažeš u izradu poklona za svoju voljenu osobu.
Isprobaj recept za pitu s mliječnom čokoladom!
Sastojci
Tijesto:
- 250 g brašna
- 130 g maslaca
- 30 g šećera u prahu
- 1 jaje
- 3 žlice vode, 1 žlica soka od limuna
- prstohvat soli
Čokoladni puding:
- 200 g mliječne konfiture (čokolade)
- 50 g škroba
- 185 g šećera
- 700 ml mlijeka
- prstohvat soli
- 3 žlice kakaa u prahu
- 1 čajna žličica maslaca
Dekoracija:
- 50 g tamne čokolade
- 30 g šećera u prahu
- 180 ml slatkog vrhnja
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti pitu s mliječnom čokoladom!
Pročitaj kako postići romantični look na večeri s partnerom na portalu Budi.IN
Priprema s guštom - Na papiru za pečenje nacrtaj srca olovkom i zatim ih izreži škarama.
- Dio čokolade za dekoraciju (25 g) istopi na pari ("bagno maria") i zatim uz
pomoć kista premaži srca koja si napravila od papira za pečenje. Ostavi
na ravnoj površini da se ohlade i stvrdnu. Ne stavljaj u hladnjak!
- Zamiješaj brašno s hladnim maslacem izrezanim na kockice, soli i
šećerom u prahu te mu dodaj izmućeno jaje sa tri žlice vode i žlicom
soka od limuna. Sve dobro miješaj dok ne dobiješ prhko tijesto. Rasporedi
tijesto u lopticu na prozirnu foliju i ostavi da odstoji pola sata.
Zatim tijesto razvaljaj na debljinu 3 mm i prebaci u kalup za pečenje crostata.
- Tijesto uvijek moraš razvaljati tako da prelazi
minimalno 2 cm preko ruba. Oblikuj pažljivo tijesto prema kalupu i pazi
da ne pukne. Izravnaj rubove nožem (na tih 2 cm preko ruba). Zatim
rubove lagano presavij i oblikuj valove prstima (vidi sliku).
- Izbodi tijesto sa svih strana vilicom. Na tijesto stavi papir za
pečenje i na njega stavi grah, kamenčiće il novčiće kao uteg kako se kod
pečenja tijesto ne bi diglo u sredini i oblik ostao pravilan. Ostavi u
hladnjaku da odstoji pola sata.
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
Stavi peći tijesto s utegom od graha. Peci 20 minuta zatim makni
papir za pečenje s utegom. Peci još 10 minuta dok ne dobije zlatnu
boju. Ako su ti u prvih 20 minuta rubovi već poprimili rumenu boju
zaštiti ih aluminijskom folijom, a sredinu ostavi slobodnu da se zapeče.
- Kad je gotovo izvadi iz pećnice i ostavi da se ohladi.
- U međuvremenu pripremi kremu.
- Usitni mliječnu čokoladu nožem.
- U mlijeko dodaj šećer. Grij na laganoj vatri povremeno miješajući.
- Škrob (gustin) i kakao otopi u 30 ml hladnog mlijeka (dio od onih 700 ml), pazi da ne ostanu grudice.
- Dodaj smjesu škroba i kakaa u zavrelo mlijeko.
- Kad se zgusnulo makni s vatre i umiješaj usitnjenu čokoladu i miješaj
dok se ne rastopi. Kad se čokolada rastopila, dodaj u smjesu jednu žlicu maslaca. Ostavi da se ohladi pet minuta.
- Prelij puding od čokolade u crostatu. Ostavi da se ohladi dva do tri sata u hladnjaku.
- Prije posluživanja istuci slatko vrhnje sa 30 g šećera u prahu i
premaži po čokoladnom pudingu. Dekoriraj sa čokoladom isjeckanom nožem.
Pažljivo odvoji čokoladna srca od papira za pečenje i dekoriraj crostatu.
- Posluži i uživaj s puno ljubavi!
- Na papiru za pečenje nacrtaj srca olovkom i zatim ih izreži škarama.
- Dio čokolade za dekoraciju (25 g) istopi na pari ("bagno maria") i zatim uz pomoć kista premaži srca koja si napravila od papira za pečenje. Ostavi na ravnoj površini da se ohlade i stvrdnu. Ne stavljaj u hladnjak!
- Zamiješaj brašno s hladnim maslacem izrezanim na kockice, soli i šećerom u prahu te mu dodaj izmućeno jaje sa tri žlice vode i žlicom soka od limuna. Sve dobro miješaj dok ne dobiješ prhko tijesto. Rasporedi tijesto u lopticu na prozirnu foliju i ostavi da odstoji pola sata. Zatim tijesto razvaljaj na debljinu 3 mm i prebaci u kalup za pečenje crostata.
- Tijesto uvijek moraš razvaljati tako da prelazi minimalno 2 cm preko ruba. Oblikuj pažljivo tijesto prema kalupu i pazi da ne pukne. Izravnaj rubove nožem (na tih 2 cm preko ruba). Zatim rubove lagano presavij i oblikuj valove prstima (vidi sliku).
- Izbodi tijesto sa svih strana vilicom. Na tijesto stavi papir za pečenje i na njega stavi grah, kamenčiće il novčiće kao uteg kako se kod pečenja tijesto ne bi diglo u sredini i oblik ostao pravilan. Ostavi u hladnjaku da odstoji pola sata.
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Stavi peći tijesto s utegom od graha. Peci 20 minuta zatim makni papir za pečenje s utegom. Peci još 10 minuta dok ne dobije zlatnu boju. Ako su ti u prvih 20 minuta rubovi već poprimili rumenu boju zaštiti ih aluminijskom folijom, a sredinu ostavi slobodnu da se zapeče.
- Kad je gotovo izvadi iz pećnice i ostavi da se ohladi.
- U međuvremenu pripremi kremu.
- Usitni mliječnu čokoladu nožem.
- U mlijeko dodaj šećer. Grij na laganoj vatri povremeno miješajući.
- Škrob (gustin) i kakao otopi u 30 ml hladnog mlijeka (dio od onih 700 ml), pazi da ne ostanu grudice.
- Dodaj smjesu škroba i kakaa u zavrelo mlijeko.
- Kad se zgusnulo makni s vatre i umiješaj usitnjenu čokoladu i miješaj dok se ne rastopi. Kad se čokolada rastopila, dodaj u smjesu jednu žlicu maslaca. Ostavi da se ohladi pet minuta.
- Prelij puding od čokolade u crostatu. Ostavi da se ohladi dva do tri sata u hladnjaku.
- Prije posluživanja istuci slatko vrhnje sa 30 g šećera u prahu i premaži po čokoladnom pudingu. Dekoriraj sa čokoladom isjeckanom nožem. Pažljivo odvoji čokoladna srca od papira za pečenje i dekoriraj crostatu.
- Posluži i uživaj s puno ljubavi!
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela