Marinela ti savjetuje da svakako iskoristiš sezonsko povrće. Ljeti je važno unositi što više tekućine. Većina ljudi gubi apetit po vrućini, a sama pomisao na neko vrelo jelo ih odbija. Idealno za borbu s toplinom su mlaka i hladna jela koja odlično pašu sama ili kao prilog mesu i ribi
Ovih se dana svi borimo s toplinom. Vruće je! Ne znam kako ti, ali ja bih stalno nešto pila. Apetit mi se opasno smanjio, no ipak treba nešto i pojesti po ovoj vrućini. Tada dolaze na red jela poput ovog koja se mogu jesti i mlaka i hladna. Ljetno sezonsko povrće može se spremiti na bezbroj načina. Evo jednog meni jako dragog. Jeftino i brzo uz malo kruha ili kao prilog nekom mesu ili ribi.
Isprobaj recept za ljetno povrće!
Sastojci za 4 osobe:
- 1 zelena tikvica
- 2 zelene paprike
- 1 crveni luk
- 2 rajčice
- 1/2 vezice svježeg zelenog bosiljka
- 1/2 vezice svježeg ljubičastog bosiljka
- 20 g maslaca
- maslinovo ulje
- krupna sol
- crveni papar
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti ljetno povrće!
Priprema s guštom- Povrće operi i osuši.
- Crveni luk izreži na sitno.
- Papriku prepolovi, odstrani joj sjeme i bijele rubove. Nasjeckaj na kockice veličine oko 1 cm
- Nasjeckaj tikvice na štapiće
- Rajčice po želji blanširaj i odstrani im kožu, a ako ti se ne da onda ih samo isjeckaj na kockice veličine 1 cm.
- Na tri, četiri žlice maslinovog ulja poprži i 20 g maslaca, poprži na jako laganoj vatri crveni luk dok ne postane staklast. Dodaj papriku i malo soli te nastavi pirjati oko 5 minuta dok lagano ne omekša.
- Zatim dodaj nasjeckanu rajčicu i pirjaj oko 5 minuta.
- Na kraju dodaj tikvice i pirjaj pokriveno oko 4 do 5 minuta. Pazi da ostanu hrskave.
- Dodaj još soli po potrebi te malo svježe mljevenog crvenog papra.
- Prije posluživanja dodaj listove svježeg zelenog i ljubičastog bosiljka. Jednostavno zar ne? A tako fino!
- Povrće operi i osuši.
- Crveni luk izreži na sitno.
- Papriku prepolovi, odstrani joj sjeme i bijele rubove. Nasjeckaj na kockice veličine oko 1 cm
- Nasjeckaj tikvice na štapiće
- Rajčice po želji blanširaj i odstrani im kožu, a ako ti se ne da onda ih samo isjeckaj na kockice veličine 1 cm.
- Na tri, četiri žlice maslinovog ulja poprži i 20 g maslaca, poprži na jako laganoj vatri crveni luk dok ne postane staklast. Dodaj papriku i malo soli te nastavi pirjati oko 5 minuta dok lagano ne omekša.
- Zatim dodaj nasjeckanu rajčicu i pirjaj oko 5 minuta.
- Na kraju dodaj tikvice i pirjaj pokriveno oko 4 do 5 minuta. Pazi da ostanu hrskave.
- Dodaj još soli po potrebi te malo svježe mljevenog crvenog papra.
- Prije posluživanja dodaj listove svježeg zelenog i ljubičastog bosiljka. Jednostavno zar ne? A tako fino!
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela
Nakon laganog ljetnog ručka, dobro će ''sjesti'' ukusan desert. Pročitaj recept za palačinke s borovnicama s portala Gastro.hr.