Andreja iz Varaždina poslala nam je svoj recept za ljetne palačinke s puretinom kojeg je stručni žiri Zdrave Krave i Gastro.hr-a odabrao za novi recept tjedna. Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju ''Kuhaj u ritmu ljeta'', pošalji nam svoj omiljeni, zdrav i jednostavan recept s ljetnim namirnicama i otkrij svoju zdravu ljetnu tajnu
Obrazac za prijavu u akciji "Kuhaj u ritmu ljeta" potraži ovdje.
Sastojci:
Za palačinke:
- 1 jaje,
- 2/3 šalice brašna (integralno),
- šalica mlijeka,
- 6 žlica soka od rajčice,
- malo chilija,
- malo Vegete,
- maslinovo ulje
Nadjev:
- 1 luk,
- 1 manja žuta paprika,
- 100 g purećih prsa,
- 50 g krem sira,
- bosiljak,
- mlijeko,
- brašno,
- maslinovo ulje
Još:
- 1 jaje,
- 1 čvrsti jogurt,
- malo tvrdog sira,
- 1 manja rajčica
Priprema- Umuti smjesu za palačinke. Neka smjesa bude tekuća i blago roza.
- Peci palačinke na maslinovom ulju i laganoj vatri. Iz ove smjese ispadne točno 8 palačinka.
- Nasjeckaj luk, poprži ga na maslinovom ulju, dodaj mu papriku i sve zajedno pirjaj do zlaćane boje.
- Da bi se povrće brže pirjalo, pospi ga s malo sode bikarbone.
- Kada je gotovo, makni povrće u posebnu zdjelu.
- Pureća prsa nareži na male kockice, te ih uvaljaj u brašno. Tavu u kojoj se pirjalo povrće poprskaj maslinovim uljem, te dodaj meso. Lagano miješaj dok se meso ne zažari. Dodaj vodu, neka meso omekša, a kad je gotovo, dodaj mu povrće i dobro promiješaj.
- Krem sir, oko žlicu do dvije mlijeka i pola žličice bosiljka pomiješaj, te dodaj mesu i povrću.
- Napravi kompaktni nadjev, te njime puni palačinke. Zarolaj ih, te ih složi u vatrostalnu posudu, koju si premazala s jako malo maslinova ulja.
- Na gotove palačinke posloži rajčicu narezanu na kolutove.
- U posebnoj posudi umuti jaje, jogurt (može i kiselo vrhnje), te 2 žlice tvrdog sira.
- Stavi u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva otprilike 25 minuta (dok se sve lijepo ne zapeče).
- Posluži uz zelenu salatu.
Moja zdrava ljetna tajna...
- Umuti smjesu za palačinke. Neka smjesa bude tekuća i blago roza.
- Peci palačinke na maslinovom ulju i laganoj vatri. Iz ove smjese ispadne točno 8 palačinka.
- Nasjeckaj luk, poprži ga na maslinovom ulju, dodaj mu papriku i sve zajedno pirjaj do zlaćane boje.
- Da bi se povrće brže pirjalo, pospi ga s malo sode bikarbone.
- Kada je gotovo, makni povrće u posebnu zdjelu.
- Pureća prsa nareži na male kockice, te ih uvaljaj u brašno. Tavu u kojoj se pirjalo povrće poprskaj maslinovim uljem, te dodaj meso. Lagano miješaj dok se meso ne zažari. Dodaj vodu, neka meso omekša, a kad je gotovo, dodaj mu povrće i dobro promiješaj.
- Krem sir, oko žlicu do dvije mlijeka i pola žličice bosiljka pomiješaj, te dodaj mesu i povrću.
- Napravi kompaktni nadjev, te njime puni palačinke. Zarolaj ih, te ih složi u vatrostalnu posudu, koju si premazala s jako malo maslinova ulja.
- Na gotove palačinke posloži rajčicu narezanu na kolutove.
- U posebnoj posudi umuti jaje, jogurt (može i kiselo vrhnje), te 2 žlice tvrdog sira.
- Stavi u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva otprilike 25 minuta (dok se sve lijepo ne zapeče).
- Posluži uz zelenu salatu.
Moja zdrava ljetna tajna...
Andreja nam je otkrila i svoju zdravu ljetnu tajnu.
'Svako jutro za razbuđivanje popijem zeleni čaj sa sokom žutog grejpa. Naravno, tu je i doručak od zobi, meda, sušenog i svježeg voća. Puno vode, povrća, bijelog mesa, lubenice, i naravno, neizostavna kuglica, dvije sladoleda. Kao što ljeti uživam u hrani, tako uživam i u plivanju, trčanju, rolanju, vožnji biciklom, druženju i neprestanom smijanju.'