Rajčice, patlidžane i tikvice najbolje je jesti u sezoni, kada je njihov okus prirodan i svjež, stoga guštaj u ljetnom povrću dok još možeš. Iskoristi domaće ubrano povrće i pripremi omiljeno obiteljsko jelo na zdrav način - ljetnu pizzu
Šteta je ne iskoristiti ljetne namirnice rajčice, patlidžane, tikvice, bosiljak - treba ih pripremati dok ih ima jer kasnije to više nisu domaći, svježe ubrani plodovi. Mora se osjetiti sunce u njima! Stoga guštaj u ljetnom povrću dok je sezona.
Evo još jednog recepta kojeg možeš napraviti bilo gdje i u bilo kojoj kuhinji, pa i onoj apartmanskoj negdje na otoku dok uživaš u zasluženom godišnjem odmoru.
Isprobaj recept za moju ljetnu pizzu!
Sastojci za 4 osobe
- 250 g mozzarelle
- 4 veće rajčice (oko 600 gr)
- 4 duga patližana
- 4 manje tikvice
- 2 žuta luka
- 2 ljubičasta luka
- vezica bosiljka
- 650 g bijelog brašna
- 4 dl vode
- vrećica suhog kvasca
- maslinovo ulje
- sol, svježe mljeveni papar
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti ljetnu pizzu!
Priprema s guštom- Prosij brašno i umiješaj u njega suhi kvasac. Zatim dodaj 4 dl mlake vode. Dobro promiješaj. Dodaj pola čajne žličice soli i 3 jušne žlice maslinovog ulja i sve dobro izmiješaj. Ostavi da odstoji oko jedan sat dok ne pripremiš ostale sastojke.
- Tijesto mora biti mekano i elastično kad se digne nakon sat vremena.
- Nasjeckaj luk na sitno i pirjaj ga na maslinovom ulju dok se ne zacakli.
- Operi i očisti tikvice, patlidžane i rajčicu i nareži ih na ploške na debljinu od oko 3 mm. Rajčicu ofuri vodom i izvadi joj koštice.
- Rajčicu stavi na lim za pečenje na papir za pečenje posoli i stavi u pećnicu na 130 stupnjeva oko pola sata.
- Patližane poprži oko minutu sa svake strane na maslinovom ulju i zatim ih poslaži na lim za pečenje na papiru za pečenje i stavi u pećnicu na 130 stupnjeva oko 20 minuta.
- Tikvice poprži oko minutu sa svake strane na maslinovom ulju.
- Mozzarellu nasjeckaj na komadiće veličine 2 cm promjera.
- Odvoji listove bosiljka.
- Sve sastojke ostavi na pultu u posudama da ti kasnije bude lakše posložiti ih na pizzu.
- Zagrij pećnicu na 250 stupnjeva.
- Na lim za pečenje stavi papir za pečenje i premaži ga maslinovim uljem.
- Odstajalo tijesto premaži sa 3 žlice maslinovog ulja. Istresi tijesto na papir za pečenje i lagano nauljenim rukama od maslinovog ulja rastegni tijesto za pizzu na debljinu 1 cm. Neka te ne zabrinjava što nije savršenog oblika, zato će biti odličnog okusa.
- Stavi tijesto za pizzu peći u pećnicu i kad tijesto poprimi zlatno žutu boju odnosno kad je pečeno (nakon oko 10 minuta ovisno o debljini tijesta i pećnici) izvadi ga iz pećnice.
- Sad budi brza i sve sastojke posloži na tijesto.
- Na još vruće tijesto ravnomjerno rasporedi prvo izdinstani luk, zatim ploške rajčice, pa patližane, mozarellu tikvice i listove bosiljka. Na kraju dodaj malo svježe mljevenog papra.
- Posluži vruće! Dobar tek!
- Prosij brašno i umiješaj u njega suhi kvasac. Zatim dodaj 4 dl mlake vode. Dobro promiješaj. Dodaj pola čajne žličice soli i 3 jušne žlice maslinovog ulja i sve dobro izmiješaj. Ostavi da odstoji oko jedan sat dok ne pripremiš ostale sastojke.
- Tijesto mora biti mekano i elastično kad se digne nakon sat vremena.
- Nasjeckaj luk na sitno i pirjaj ga na maslinovom ulju dok se ne zacakli.
- Operi i očisti tikvice, patlidžane i rajčicu i nareži ih na ploške na debljinu od oko 3 mm. Rajčicu ofuri vodom i izvadi joj koštice.
- Rajčicu stavi na lim za pečenje na papir za pečenje posoli i stavi u pećnicu na 130 stupnjeva oko pola sata.
- Patližane poprži oko minutu sa svake strane na maslinovom ulju i zatim ih poslaži na lim za pečenje na papiru za pečenje i stavi u pećnicu na 130 stupnjeva oko 20 minuta.
- Tikvice poprži oko minutu sa svake strane na maslinovom ulju.
- Mozzarellu nasjeckaj na komadiće veličine 2 cm promjera.
- Odvoji listove bosiljka.
- Sve sastojke ostavi na pultu u posudama da ti kasnije bude lakše posložiti ih na pizzu.
- Zagrij pećnicu na 250 stupnjeva.
- Na lim za pečenje stavi papir za pečenje i premaži ga maslinovim uljem.
- Odstajalo tijesto premaži sa 3 žlice maslinovog ulja. Istresi tijesto na papir za pečenje i lagano nauljenim rukama od maslinovog ulja rastegni tijesto za pizzu na debljinu 1 cm. Neka te ne zabrinjava što nije savršenog oblika, zato će biti odličnog okusa.
- Stavi tijesto za pizzu peći u pećnicu i kad tijesto poprimi zlatno žutu boju odnosno kad je pečeno (nakon oko 10 minuta ovisno o debljini tijesta i pećnici) izvadi ga iz pećnice.
- Sad budi brza i sve sastojke posloži na tijesto.
- Na još vruće tijesto ravnomjerno rasporedi prvo izdinstani luk, zatim ploške rajčice, pa patližane, mozarellu tikvice i listove bosiljka. Na kraju dodaj malo svježe mljevenog papra.
- Posluži vruće! Dobar tek!
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela