Hrana 05. veljače 2014.

Lazanje s tri vrste gljiva

Gljivau
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Donosimo ti recept za lazanje s više vrsta gljiva pomiješanih sa sočnim bešamelom između redova ukusne tjestenine zapečene s gaudom. Uz tri vrste gljiva za ovaj recept su potrebni klasični začini poput luka, češnjaka i peršina koji će lazanjama dati teško odoljiv okus. Lazanje posluži uz hrskavu zelenu salatu

Sastojci:

  • 1 pakovanje tijesta za lazanje
  • 350 g šampinjona
  • 200 g bukovača
  • 150 g shitake gljiva
  • 100 g vrganja ili 3 žlice sušenih
  • vezica peršinovog lista
  • 1 ljubičasti luk
  • 4 režnja češnjaka
  • 250 g gaude
  • 1 kiselo vrhnje
  • 3 žlice brašna
  • 1 l mlijeka
  • 2 žlice maslaca
  • muškatni oraščić
  • maslinovo ulje, sol, papar

Priprema:

Na maslacu kratko poprži brašno pa polagano dodaj mlijeko uz stalno miješanje pjenjačom. Začini sa soli, paprom i muškatnim oraščićem i kuhaj 15 minuta na srednjoj vatri. Kada se umak djelomično ohladi umiješaj kiselo vrhnje. Luk, peršin i češnjak nareži na sitno. Gljive očisti i nareži. Ako imaš suhe vrganje, prelij ih s vrućom vodom, prije upotrebe ih ocijedi od suvišne vode. Gaudu naribaj. Na maslinovu ulju poprži luk, dodaj gljive i pirjaj 10 min. Ugasi vatru i umiješaj češnjak i peršin.

Dno posude u kojoj ćeš peći lazanje premaži maslacem, prekrij slojem bešamel umaka. Redom slaži slojeve tijesta, bešamela, pirjanih gljiva i naribane gaude dok ti ne ponestane sastojaka. Zadnji sloj završi s bešamelom i naribanom gaudom. Peci u zagrijanoj pećnici 20 minuta na 200 stupnjeva C. Kada su lazanje gotove pusti ih 15 minuta da se ohlade pa posluži uz hrskavu salatu.

Još recepata potraži na portalu Gastro.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.