Donosimo ti recept za lazanje s više vrsta gljiva pomiješanih sa sočnim bešamelom između redova ukusne tjestenine zapečene s gaudom. Uz tri vrste gljiva za ovaj recept su potrebni klasični začini poput luka, češnjaka i peršina koji će lazanjama dati teško odoljiv okus. Lazanje posluži uz hrskavu zelenu salatu
Sastojci:
- 1 pakovanje tijesta za lazanje
 - 350 g šampinjona
 - 200 g bukovača
 - 150 g shitake gljiva
 - 100 g vrganja ili 3 žlice sušenih
 - vezica peršinovog lista
 - 1 ljubičasti luk
 - 4 režnja češnjaka
 - 250 g gaude
 - 1 kiselo vrhnje
 - 3 žlice brašna
 - 1 l mlijeka
 - 2 žlice maslaca
 - muškatni oraščić
 - maslinovo ulje, sol, papar
 
Priprema:
Na maslacu kratko poprži brašno pa polagano dodaj mlijeko uz stalno miješanje pjenjačom. Začini sa soli, paprom i muškatnim oraščićem i kuhaj 15 minuta na srednjoj vatri. Kada se umak djelomično ohladi umiješaj kiselo vrhnje. Luk, peršin i češnjak nareži na sitno. Gljive očisti i nareži. Ako imaš suhe vrganje, prelij ih s vrućom vodom, prije upotrebe ih ocijedi od suvišne vode. Gaudu naribaj. Na maslinovu ulju poprži luk, dodaj gljive i pirjaj 10 min. Ugasi vatru i umiješaj češnjak i peršin.
Dno posude u kojoj ćeš peći lazanje premaži maslacem, prekrij slojem bešamel umaka. Redom slaži slojeve tijesta, bešamela, pirjanih gljiva i naribane gaude dok ti ne ponestane sastojaka. Zadnji sloj završi s bešamelom i naribanom gaudom. Peci u zagrijanoj pećnici 20 minuta na 200 stupnjeva C. Kada su lazanje gotove pusti ih 15 minuta da se ohlade pa posluži uz hrskavu salatu.
Još recepata potraži na portalu Gastro.hr