Josipa Štivičić iz Nove Gradiške postala je kuharica tjedna sa svojim receptom za krem tortu od batata. Kuhaj i ti u ritmu jeseni, šalji nam svoje zdrave recepte i postani kuharica jeseni! Pripremi obrok, pošalji nam svoju fotografiju s gotovim jelom i pričekaj našu odluku i možda baš tvoj recept uđe u top recepte, a ti postaneš kuharica sezone i naša blogerica
Obrazac za prijavu u akciji 'Kuhaj u ritmu jeseni 2015.' potraži ovdje.
Sastojci:
Za podlogu:
- 2 šalice (2 dl) kuhanog prosa
- 1 šalica mljevenih oraha
- 1 žlica kokosova ulja
- ½ šalice grožđica
- 1 narančasti batat
- 3 dl mlijeka
- 1 puding od vanilije
- 2 žlice šećera ili zaslađivač po želji
Priprema:
- Pola šalice prosa dobro operi, osuši i tostiraj nekoliko minuta u suhoj posudi. Zalij s jednom i pol šalicom vode te kuhaj s prstohvatom soli 15 minuta. Poklopljeno ostavi da se ohladi i upije svu tekućinu.
- Grožđice prethodno namoči u toploj vodi, a prije upotrebe dobro ocijedi Orahe također tostiraj na suhoj tavi i kad se ohlade samelji. U multipraktiku najprije samelji grožđice pa dodaj kuhani proso i orahe pa sve dobro izradi. Na kraju ulij otopljeno kokosovo ulje i još jednom izmiksaj.
- Kremastu masu žlicom nanesi u nauljenu posudu i dobro poravnaj te ostavi pola sata u hladnjaku da se stisne. Na hladnu podlogu stavi kuhanu kremu i dobro ohladi prije konzumiranja.
- Za kremu najprije skuhaj ili ispeci narančasti batat i napravi pire od njega. Puding od vanilije dobro izmiješaj u pola dl hladnog mlijeka, a ostatak mlijeka i 2 žlice šećera zakuhaj. U vruće ulij puding i kuhaj 3 minute dok se ne zgusne. Potom umiješaj pire od batata i dobro sve izmiksaj. Toplu kremu rasporedi preko podloge i stavi na hlađenje.