Hrana 05. prosinca 2011.

Kolač od cimeta sa šljivama

Cimet
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Cimet je omiljeni začin u kućanstvima, a jela obogaćuje svojom slatkastom, blagom i oporom aromom. Razveseli svoje bližnje ukusnim kolačom sa šljivama u koji ćeš dodati Kotanyi mljeveni cimet i desert posluži uz umak od vanilije

Sve je počelo 1881. godine s Janosom Kotanyiem i paprikom. Ubrzo su to bili vrhunski začini i začinsko bilje iz cijelog svijeta. Njima se Kotanyi strastveno posvećuje, kako tada, tako i danas. Zbog toga se za očuvanje posebnog Kotanyi okusa koriste samo najkvalitetnije sirovine. Dopusti da i tebe ovime inspiriraju.

Najaromatičniji začin svijeta zasigurno je cimet. Cimet jelima daje prepoznatljiv miris te slatkast, blag i opor okus. Kotanyi mljeveni cimet obogaćuje okus klasične kuhinje dozom egzotike. Danas ti donosimo recept za kolač od cimeta sa šljivama.

Sastojci za 1 kalup:

  • 250 g omekšalog maslaca
  • prstohvat soli
  • 1 žlica Kotanyi mljevenog cimeta
  • vanilin šećer
  • 1 limun
  • 100 g šećera u prahu
  • 5 žumanjaka
  • 5 bjelanjaka
  • 100 g šećera
  • 250 g glatkog brašna
  • 1 kg očišćenih polovica zrelih šljiva
  • 2 žlice komadića badema
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema

  1. Maslac, začine i ribanu koricu limuna dobro izmiksaj. Dodaj postepeno šećer u prahu i žumanjke.
  2. Napravi snijeg od bjelanjaka i šećera, dodaj ga smjesi te lagano umiješaj u brašno.
  3. Tijesto rukama formiraj po kalupu, po površini poslaži šljive, pospi bademima i peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva oko 35 minuta.
  4. Kada se ohladi, pospi šećerom u prahu.

Savjet

Posluži uz umak od vanilije.

Alternativa

Šljive možeš zamijeniti i drugim sezonskim voćem - jabukama ili kruškama.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.