Cimet je omiljeni začin u kućanstvima, a jela obogaćuje svojom slatkastom, blagom i oporom aromom. Razveseli svoje bližnje ukusnim kolačom sa šljivama u koji ćeš dodati Kotanyi mljeveni cimet i desert posluži uz umak od vanilije
Sve je počelo 1881. godine s Janosom Kotanyiem i paprikom. Ubrzo su to bili vrhunski začini i začinsko bilje iz cijelog svijeta. Njima se Kotanyi strastveno posvećuje, kako tada, tako i danas. Zbog toga se za očuvanje posebnog Kotanyi okusa koriste samo najkvalitetnije sirovine. Dopusti da i tebe ovime inspiriraju.
Najaromatičniji začin svijeta zasigurno je cimet. Cimet jelima daje prepoznatljiv miris te slatkast, blag i opor okus. Kotanyi mljeveni cimet obogaćuje okus klasične kuhinje dozom egzotike. Danas ti donosimo recept za kolač od cimeta sa šljivama.
Sastojci za 1 kalup:
- 250 g omekšalog maslaca
- prstohvat soli
- 1 žlica Kotanyi mljevenog cimeta
- vanilin šećer
- 1 limun
- 100 g šećera u prahu
- 5 žumanjaka
- 5 bjelanjaka
- 100 g šećera
- 250 g glatkog brašna
- 1 kg očišćenih polovica zrelih šljiva
- 2 žlice komadića badema
- šećer u prahu za posipanje
Priprema- Maslac, začine i ribanu koricu limuna dobro izmiksaj. Dodaj postepeno šećer u prahu i žumanjke.
- Napravi snijeg od bjelanjaka i šećera, dodaj ga smjesi te lagano umiješaj u brašno.
- Tijesto rukama formiraj po kalupu, po površini poslaži šljive, pospi bademima i peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva oko 35 minuta.
- Kada se ohladi, pospi šećerom u prahu.
Savjet
- Maslac, začine i ribanu koricu limuna dobro izmiksaj. Dodaj postepeno šećer u prahu i žumanjke.
- Napravi snijeg od bjelanjaka i šećera, dodaj ga smjesi te lagano umiješaj u brašno.
- Tijesto rukama formiraj po kalupu, po površini poslaži šljive, pospi bademima i peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva oko 35 minuta.
- Kada se ohladi, pospi šećerom u prahu.
Savjet
Posluži uz umak od vanilije.
Alternativa
Šljive možeš zamijeniti i drugim sezonskim voćem - jabukama ili kruškama.