Ivana Marić iz Splita poslala nam je recept za kekse sa đumbirom kojeg je stručni žiri Zdrave Krave i Gastro.hr-a izabrao za recept tjedna čime je Ivana postala kuharica tjedna i posljednja ušla u izbor za kuharicu jeseni
Uskoro očekuj glasovanje za kuharicu jeseni, o čemu ćeš moći čitati na Zdravoj Kravi.
Sastojci:
- 350 g brašna
- 160 g šećera
- 150 g meda
- 150 g maslaca
- 1 jaje (Linija Mercator)
- 2 čajne žličice Kotanyi đumbira
- 2 čajne žličice Kotanyi cimeta
- 1 čajna žličica sode bikarbone
- 1/2 čajne žličice Kotanyi klinčića
- 1/4 čajne žličice oraščića
- malo soli
Priprema:
- U dublju posudu stavi prosijano brašno, šećer, začine i sodu bikarbonu i na kraju hladni maslac izrezan na kockice.
- Zatim dodaj med i sve dobro izmiješaj, možeš mikserom na srednjoj brzini ili rukama. Miješaj dok ne dobiješ masu koja se mrvi. Na kraju dodaj jaje (Linija Mercator) i miješaj dok ne dobiješ jednoličnu masu koju možeš oblikovati.
- Smjesu zamotaj u foliju i stavi u hladnjak na najmanje sat vremena.
- Nakon sat vremena, smjesu, na dobro pobrašnjenoj drvenoj podlozi, razvaljaj na 4/5 mm debljine i oblikuj željenim kalupima. Kolačiće polaži na posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje (ne preblizu da se ne spoje).
- Peci ih 10 do 12 minuta na 180 stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici, odnosno dok ne dobiju zlatnu boju.
Darovi za kuharice
Kao kuharica tjedna Ivana na poklon dobiva poklon košaricu u vrijednosti od 200 kuna od generalnog pokrovitelja akcije "Kuhaj u ritmu jeseni" Mercatora, Delimano tavu za palačinke od sponzora projekta Delimano, poklon paket Alpro soya proizvoda od sponzora projekta Alpro Soya, te od tvrtke Kotanyi poklon paket finih začina uz pregaču za kuhanje.
Uz to, ulazi u izbor za kuharicu jeseni koja osvaja vrijedne nagrade - glavni sponzor Mercator daruje poklon bon u vrijednosti od 2000 kuna, sponzor projekta Delimano daruje luksuzan Prima set Mega+ posuđa, dok tvrtka Kotanyi daruje tjedni tečaj u školi kuhanja Branka Ognjenovića.