Hrana 02. listopada 2015.

Kako otvoriti kokos?

Kok-Uspr2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kokos botanički svrstavamo u voće s košticom poput breskve, no u nutritivnom smislu, zbog visokog udjela masti nalikuje orašastim plodovima. To znači da osobama koje pate od alergija na orašaste plodove, kokos ne bi trebao predstavljati problem. Kokos je vrlo svestrana namirnica koju osim što možemo jesti u svježem stanju, možemo dobiti kokosovu vodu, mlijeko, brašno i ulje

Riješi kviz i doznaj koliko znaš o kokosu.

Bogat vlaknima

Kokos je energetski bogata namirnica. Na 100 g namirnice, kokos sadrži čak 35 g masti i oko 350 kalorija. Bogat je vlaknima kojih na 100 g sadrži čak 9 g, a može se pohvaliti i sadržajem kalija, fosfora, mangana, selena. U sastavu kokosovog mesa nalazi se i željezo, cink i vitamin C.

Sok mladog zelenog kokosa tradicionalno se pije u zemljama u kojima kokos uspijeva, a posljednjih desetljeća ovaj je prirodni napitak našao svoje mjesto i u brojnim drugim zemljama svijeta. Posebno su ga dobro prihvatili sportaši i sve osobe s aktivnim načinom života koje su izložene pojačanim psihofizičkim naporima. Sok mladog, zelenog kokosa osvježavajućeg je blagog, slatkasto - orašastog okusa, a ujedno je bogat visokovrijednim nutrijentima i siromašan kalorijama.

Nije ti potreban poseban alat

Kokos ima tvrdu opnu, no za njegovo otvaranje nije potreban poseban alat. Za početak je potrebno napraviti rupu kroz koju se ispusti njegova voda. Rupu možemo napraviti uz pomoć bušilice ili uz pomoć otvarača za plutene vinske čepove. Za to je potrebno odabrati najmekši dio kokosa, a to su tri točke koje izgledaju kao oči na dnu kokosa. Kada ocijedimo vodu, kokos stavimo u čvršću plastičnu vrećicu i s nekoliko udaraca čekićem u beton ga možemo uspješno otvoriti odnosno prepoloviti na dvije polutke. Meso kokosa je još potrebno oguliti što ide lako uz pomoć noža za guljenje krumpira. Druga varijanta je cijeli kokos držati u ruci iznad posude i lupkati drugom stranom oštrice noža po sredini kokosa okrećući ga u ruci. Kokosova voda će iscuriti u zdjelu, a kokos će se raspoloviti.

Riješi kviz i doznaj koliko znaš o kokosu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.