Hrana Zdravi recepti 24. listopada 2016.

Kako odabrati najbolje kestene i ispeći ih kod kuće?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bilo pečeni ili kuhani, njihov miris je neodoljiv, osobito kada smo u potrazi za nečim što će nas zagrijati. Kesten se odlično slaže uz slana i uz slatka jela. Od njega se priprema pire, kuhaju se juhe, a odličan je dodatak mnogim slasticama.

Kako odabrati kestene?

Kod kupovine kestena treba obratiti pažnju da su plodovi veći, sjajni, bez rupica na ljusci, što je znak da nema nepoželjnih ličinki. Kada ih uzmemo u ruku, masa im mora odgovarati veličini, a ne smiju imati šuplji zvuk kada ih protresemo. Kestene valja čuvati na hladnom do 2 tjedna, a korisno je provjeriti jesu li se na pojedinim plodovima pojavile rupice i tada takve plodove treba izdvojiti. Nikako ih ne valja držati na sobnoj temperaturi jer će brzo razviti plijesan i pokvariti se.

Kako ispeći kestene?

Pečene kestene možeš kupiti ili ih ispeći sama u pećnici. Ali naravno nema ljepše stvari nego uživati djelu svojih ruku. Prvo što trebaš je uzeti nož u ruke i zarezati ih. Nakon toga, stavi ih u hladnu vodu, a zatim u pećnicu na 200 stupnjeva oko 15 minuta. 

5 jako dobrih razloga zašto bi trebala 'navaliti' na kestene ove jeseni

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.