Hrana Hrana kao lijek 10. travnja 2017.

Kako kura čišćenja alkalnim sokovima i smoothiejima može pomoći tvome organizmu?

Smoothie-Detoks
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nakon uspješnice Alkalna prehrana, Školska knjiga objavila je novi priručnik Alkalni sokovi & smoothieji dr. Stephana Domeniga, ravnatelja prestižne austrijske klinike Original F. X. Mayr & More Health Center, čiji su savjeti promijenili život mnogim ljudima diljem svijeta.

Knjiga donosi sve što je potrebno kako biste u proljeće ponovno zasjali – 7-dnevnu kuru čišćenja i više od 75 slasnih recepata za svaku prigodu, od zdravih povrtnih smoothieja i ljekovitih čajeva do krepkih sokova i energetskih napitaka. Prema ayurvedskom pristupu zdravlju svatko bi trebao barem jedanput na tjedan samo piti. Stoga čišćenje organizma sokovima nije novo, nego tisuće godina staro – jedino što je zahvaljujući napretku tehnologije postalo lakše i zanimljivije. Zdravo se hraniti znači jesti kisele i alkalne namirnice u pravilnom omjeru. U suvremenoj prehrani međutim preteže hrana koja u tijelu stvara kiselinu. Ova knjiga pokazuje kako na jednostavan način očistiti organizam i uspostaviti zdrav odnos između kiselog i alkalnog.

 | Author: Školska knjiga Foto: Školska knjiga

 

Sedmodnevni plan čišćenja organizma pruža nam priliku da pokrenemo organizam i izbacimo bezvrijedne tvari iz svoje prehrane i svojeg tijela. No, ne morate ga provoditi svih sedam dana. Jedan dan u tjednu ili nekoliko dana zaredom bit će dovoljno da u vaš život uđe hrana koja vam daje energije i čisti probavni sustav.

Što je alkalno čišćenje?

Zdravo se hraniti znači jesti kisele i alkalne namirnice u pravilnom omjeru. U suvremenoj prehrani međutim preteže hrana koja u tijelu stvara kiselinu. Ova knjiga pokazuje kako na jednostavan način očistiti organizam i uspostaviti zdrav odnos između kiselog i alkalnog.

Prema filozofiji dr. Mayra, najvažniji je put do dobrog zdravlja onaj koji vodi kroz želudac. Jedeš li prave stvari na pravi način, tijelo će se moći očistiti. Možda ćeš htjeti malo smršavjeti, i to je u redu; no alkalna prehrana ne služi tek mršavljenju. Ona je plan za postizanje vitalnosti. Želimo da se tvoje tijelo vrati u svoj prirodni oblik kako bi funkcioniralo najbolje što može.

Detoks_1 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Zašto sedmodnevno čišćenje?

Sedmodnevni plan čišćenja zamišljen je kao program čišćenja organizma kojim ćeš se uz pomoć nutritivno izbalansiranih sokova, smoothieja i juha u tjedan dana oporaviti i potaknuti probavni sustav. Većina ljudi ne jede preporučene količine povrća i voća (pet do sedam porcija svaki dan) i stoga ne dobivaju potrebne vitamine, minerale i vlakna. Sedmodnevno čišćenje je brz način da ih uvrstiš u prehranu – a tijelo će ti biti zahvalno.

Plan možeš slijediti svih sedam dana zaredom ili ga rasporediti drukčije, primjerice jedan dan u tjednu. Također, možeš uz druge recepte popiti nekoliko hranjivih napitaka kao injekciju zdravlja. Uzmi ih ih kako bi pojačala unos alkalnih namirnica i nadoknadila ono što ti nedostaje. Čak i ako si na alkalnoj prehrani tek dva dana u tjednu, osjetit ćeš njene blagodati.

Kako provjeriti kiselost organizma?

Kako bi doznala koliko je tvoj organizam kiseo odnosno alkalan, testiraj se indikacijskim lakmus-trakicama koje možeš kupiti u mnogim trgovinama zdrave hrane ili putem interneta. Stavi na trakicu malo sline i gledaj kako će se obojiti. Trebala bi biti negdje na sredini skale – s vrijednošću pH malo većom od 7 – što značiti da si blago alkalna. Ako je vrijednost manja od 7pH, trebaš smanjiti kiselost organizma provedbom alkalnog plana

Zašto pripremati sokove?

Sokovi i juhe koje se pripreme kod kuće neusporedivo su bolji od kupovnih imitacija iz trgovine. Tako ćeš moći paziti na njihov sastav – nećeš dobiti proizvod s dodanom soli i šećerom i sa smanjenim udjelom vlakana. Domaći su pripravci svježiji, a to znači da su hranjive tvari i vitamini sačuvani. Zahvaljujući najnovijim sokovnicima, sada iz sastojaka možemo dobiti mnogo više nego prije samo nekoliko godina. Stoga je priprema sokova kod kuće brza i laka, a nutritivno gledano takvi su sokovi vrlo bogati i hranjivi.

Kako bi sve te blagodati iskoristio, želudcu je potrebno vrijeme: nema smisla natrpati ga s previše hrane jer je neće stići preraditi. Izbalansiran sok trebao bi biti poput čaše vina – nešto što ćeš pijuckati uživajući u njemu kao plodu zemlje.

Recepti uz koje će tvoje tijelo imati idealan pH

Jedno upozorenje: sokovi mogu biti prejaki za probavu. Navikli smo se na to da bi voćni sokovi trebali biti gusti i jaki, a zapravo mnogi su ukusniji razblaženi, onako kao u receptima u ovoj knjizi. Povremeno možeš popiti gust sok, no inače ga razrijedi. Za probavu je najvažnije unositi dovoljno vode.

Sok ili smoothie od sirovih sastojaka ne preporučuje se piti navečer jer tijelo neće imati dovoljno vremena da ih probavi. Sirova hrana strogo je rezervirana za dan. Navečer pij čaj ili uvarak, a želiš li nešto konkretnije, neka to bude domaća juha. Po hranjivom sadržaju ne zaostaju mnogo za sokovima, ali tijelo će ih lakše apsorbirati.

Voda-Zena | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Koliko često treba provoditi kuru čišćenja?

Prema ayurvedskom učenju svatko bi trebao jedan dan u tjednu uzimati samo tekućinu. Drugi pristupi prehrani preporučuju dva dana u tjednu. Želiš li smršavjeti, kuru možeš provoditi svih sedam dana.

U sedmodnevnom planu čišćenja dobit ćeš dovoljno hranjivih tvari za cijeli tjedan. Također, možeš ga uzeti kao smjernicu za jedan dan posta tjedno u tijeku sedam tjedana. Ili sama smisli svoj plan, onaj koji će ti najviše odgovarati.

Načela alkalne prehrane?

  • Svaki dan popij dvije litre vode – u to možeš uračunati sokove, ali potrebno je piti i puno vode. Nemoj prestati piti vodu i početi piti, na primjer, samo sok od mrkve. Uz dvije litre na dan tijelo i njegovi organi bit će gipki.
  • Ako između obroka ogladniš, popij malo povrtnog čaja ili filtriranu vodu. Katkada je tijelo žedno, a ne gladno, pa je bolje nešto popiti nego pojesti.
  • Navečer nemoj piti ili jesti sirovu hranu jer se teško probavlja. Tijekom noći takva hrana može fermentirati u želucu.
  • Umjesto crnog čaja ili kave pij sok, biljni čaj i juhu. Crni čaj i kava su kiseli.
  • Nemoj biti napeta dok si na kuri čišćenja; ostani smirena i pozorna. Uživaj u procesu čišćenja tijela i duha.

Znakovi da je tijelo previše kiselo

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.