Hrana 22. siječnja 2016.

Kuhanje na pari - da ili ne?

Jaja-Para
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kuhanje na pari jedna je od najboljih metoda pripreme hrane za povrće i ribu. Ove namirnice najviše profitiraju pripremom na pari jer su delikatne po strukturi pa im delikatan način pripreme najbolje ističe prirodne okuse i boju. Priprema na pari je brza metoda kada je u pitanju vrijeme kuhanja jer će povrće, riblji fileti i plodovi mora biti gotovi u roku od nekoliko minuta

Savršena tvrdo kuhana jaja

No na pari možemo pripremati i neke namirnice za koje to ne bismo očekivali. Primjerice kuhana jaja ispadaju fantastično kuhanjem na pari zajedno s ljuskom. Za savršeno meko kuhana jaja koja se lako gule, potrebno ih je kuhati 6 minuta u zagrijanom loncu, a tvrdo kuhana 11 minuta nakon čega ih je potrebno ohladiti u ledenoj vodi.

Jaja, nova superhrana?

Koje meso možemo pripremati na pari?

Iako na pari možemo kuhati gotovo sve namirnice, za neke namirnice to nema puno smisla. Primjerice, na pari možemo pripremiti čak i komad tvrđeg mesa poput komada junetine od buta. No morali bismo ga prvo omekšati, narezati vrlo tanko te kuhati na pari poklopljeno, zajedno s povrćem koje će dati malo svoje arome, najmanje 2 sata. Temperatura vodene pare ne prelazi 100 °C, no to je dovoljno visoko da se riješimo štetnih bakterija iz mesa koje će u konačnici biti zdravstveno ispravno. 

Međutim, zbog dugotrajnog kuhanja riskiraš da ti meso na kraju izgleda prilično neprivlačno na tanjuru zbog narušenog površinskog sloja, a iako kuhanje da pari obično osigurava sočnost namirnice, kod tvrđeg mesa to nije slučaj. Također, kod tako niskih temperatura pripreme i nedostatka masti tijekom kuhanja ne dolazi do Maillardovih reakcija koje su zaslužne za lijepu smeđu boju i okus površine mesa.

Kako pripremati deserte na pari, saznaj na portalu Gastro.hr.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.